Nekoliko aktivnosti u sklopu Dana biblioteke

Narodna biblioteka Srebrenica danas je zvanično otvorila rekonostruisano Dječije odjeljenje ove ustanove.

U sklopu ovogodišnje Kulturno-sportske manifestacije “Dani Srebrenice 2015” Narodna biblioteka Srebrenica organizovala nekoliko aktivnosti među kojima je i Otvaranje rekonostruisanog Dječijeg odjeljenja NBS, koje je finansiralo Ministarstva civilnih poslova BiH kao i prezentaciju fotografija Zavičajne zbirke NBS autora Marinka Sekulića.

U Dječijem odjeljenju NBS obavljeni su radovi sanacije prostora koji je bio u lošem stanju, nabavka didaktičkog materijala, knjiga i društvenih igara a sve kako bi se prostor biblioteke ponudio djeci do 14 godina koja će tu provoditi svoje slobodno vrijeme.

Predstavljena je i izložba fotografija autora Marinka Sekulića.

“Otvorena je i izložba fotografija, koje je sakupio, obradio novinar Marinko Sekulić Kokeza. Izložba obuhvata 60 fotografija Srebrenice u prošlosti sa najstarijom fotografijom iz 1897. godine a podijeljena je u nekoliko segmenata: grad, ljudi, aktivnosti i manifestacije koje su se održavale u Srebrenici a koje sada predstavljaju dašak prošlosti koji se želi sačuvati od zaborava i za naredne generacije. Predstavljene fotografije su samo jedan mali dio buduće zbirke fotografija koja obuhvata nekoliko hiljada fotografija Srebrenice i Srebreničana a koja će biti u narednom periodu predstavljena”, saopšteno je iz Narodne biblioteke Srebrenice.

Izložbu je finansirala Fondacija Vasva Pašagić, čiji je predstavnik danas bio na otvaranju a sama izložba je poklon biblioteci i Muzejskoj zbirci i postala je jedna od stalnih postavki Muzejske zbirke Narodne biblioteke Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login