Neke namirnice i rutine ujutro ne prijaju telu, nakon buđenja dan započnite laganim doručkom

Način na koji započinjete jutro utiče na nivo energije koji ćete imati tokom ostatka dana.

Međutim, mnogi od nas s vremenom razviju navike koje mogu dovesti do neželjenih učinaka. Evo nekih koje je bolje izbegavati, posebno kad ih upražnjavamo na prazan želudac.

Lekovi

Lekove poput aspirina i paracetamola ne bi trebalo uzimati na prazan želudac jer mogu da naprave ozbiljne komplikacije s probavom. Sve ono što ti lekovi sadrže može da prouzrokuje neravnotežu sluzokože želuca i u ozbiljnim slučajevima da dovede do krvarenja. Kako bi se smanjio negativan učinak ovih lekova na sistem organa za varenje, dobro ih je popiti s puno vode.

Kafa pre doručka

Ako ujutru uzimate kafu da biste se razbudili, budite svesni da radite nešto loše za svoj organizam. Iako ovaj napitak daje energiju, njegovo ispijanje na prazan želudac je vrlo štetna navika. Čak i ako je kafa bez kofeina, ona povećava proizvodnju kiseline u želucu i može da izazove peckanje i refluks. Ako želite to da izbegnete, bolje posegnite za čajem, koji vam takođe može dati određenu dozu energije i zdraviji je od kafe, ali ako ne odustajete od nje, prvo pojedite nešto.

Čašica alkohola

Konzumiranje alkoholnih pića na prazan želudac štetno je za jetru, srce i bubrege. Zapamtite, telo apsorbuje alkohol dvostruko brže ako je želudac prazan. Osim toga, eliminacija toksina iz njega je sporija, što uzrokuje više trovanja alkoholom i – jači mamurluk. Ako iz bilo kog razloga popijete neko alkoholno piće pre jela, obavezno pojedite međuobrok vrlo brzo nakon toga. Takođe, izbegavajte kombinovanje alkohola s kafom jer to doprinosi dehidrataciji tela.

Intenzivno vežbanje

Postoji mnogo mitova o vežbanju čim se probudite. Neki veruju da ono na prazan želudac pomaže u sagorevanju kalorija. Međutim, malo je verovatno da će prazan želudac uticati na broj kalorija koje sagorite. Naprotiv, intenzivna vežba u ovom slučaju mogla bi da smanji mišićnu masu. Telu su potrebne hranljive materije, a zbog energičnog vežbanja pre doručka telo će koristiti rezerve energije da bi održalo snagu. Zato takve vežbe zamenite onima koje previše ne opterećuju telo, poput joge ili pilatesa. Takođe, pre vežbanja pojedite bar komad voća.

Sok od limuna za dobro jutro

Istina je da on sadrži obilje vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su važni za telo. Ali, uprkos tim dobrobitima, ispijanje soka od limuna na prazan želudac može da nadraži sluzokožu želuca, posebno u slučajevima gastritisa ili probavnih komplikacija. Ako ipak ne želite da odustanete od ove navike, sok pomešajte s vodom u razmeri 1:1 da biste sprečili njegovo štetno dejstvo na želudac. Sok od limuna ili drugih citrusa najbolje je piti tokom doručka.

Svađa

Ako je čovek gladan, postaje nervozan, pa se brže i posvađa. Ako se već probudite takvi, pre nego što iskalite bes na nekome – prvo nešto prezalogajite. Nakon toga možete popiti i kaficu, a nakon toga vam verovatno više neće biti do svađe, piše Kurir.rs.

You must be logged in to post a comment Login