Nedostatak turističke vizije: Bratunac na raskršću neiskorišćenih prilika

U srcu istočnog dijela Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, opština Bratunac privlači pažnju svojom bogatom istorijom i prekrasnom prirodom. Zelena rijeka Drina, riblji fond, zdrava hrana samo su neki od potencijalnih aduta za razvoj turizma, piše Bratunac danas.

Međutim, uprkos svim potencijalima, ova destinacija se suočava sa serioznim izazovima, prije svega zbog nedostatka strateškog pristupa razvoju turizma.

Jedan od ključnih aspekata turističkog iskustva, smještaj, predstavlja značajan problem u Bratunacu. Iako postoje određeni smještajni kapaciteti kao što su moteli, vikendice i apartmani na obali Drine, nedostaje kategorizacija i formirana baza. Ovakva situacija ograničava privlačnost destinacije za potencijalne posjetioce.

Turistička organizacija opštine Bratunac godinama propušta priliku za razvoj i kompletiranje baze smještajnih kapaciteta koja bi zadovoljila različite potrebe turista.

Violeta Medaković, direktorica ove ustanove, najavljuje da će se ovim pitanjima odbornici baviti na jednoj od narednih sjednica Skupštine opštine.

„Vjerovatno na sjednici Skupštine opštine u decembru bi trebalo da se usvoji odluka o tome na koji način će se vršiti kategorizacija“, rekla je za naš portal Violeta Medaković.

Iznenađujuća je odsutnost Turističke organizacije opštine Bratunac na internetu, posebno ako uzmemo u obzir da živimo u doba digitalne ere. Nepostojanje službene veb stranice ograničava dostupnost informacija o destinaciji, što rezultuje gubitkom prilike za dolazak do šire publike. Turističke brošure takođe izostaju, ostavljajući posjetioce bez bitnih informacija o lokalnim atrakcijama i aktivnostima.

“U toku je izrada veb stranice. Do sada su problem bile finansije, ali već početkom sljedeće godine bi se to trebalo realizovati“, kaže direktorica Turističke organizacije Bratunac.

Nedovoljno učešće TO Bratunac u važnim događajima, kao što su sajmovi turizma u zemlji i regionu, kao i inicijativama na području turizma, doprinosi smanjenom uticaju Bratunca kao turističke destinacije. Izostanak učešća u projektima koji podstiču turizam i saradnja s drugim turističkim agencijama čini Bratunac izgubljenom prilikom u globalnom turističkom kontekstu.

“Mi smo u toku ove godine učestvovali na sajmovima u Banja Luci, Beogradu i Osečini. Generalno, mislim da će sljedeća godina biti prekretnica što se tiče turizma u Bratuncu“, tvrdi direktorica Medaković.

Dok opština Bratunac skriva svoje bisere u obliku kulturne baštine i netaknute prirode, nedostatak strateškog usmjeravanja turističkih resursa čini ovu destinaciju nepravedno zanemarenom.

Neiskorićene prilike na obali Drine

Na krajnjem istoku zemlje, na granici sa Republikom Srbijom, opština Bratunac čuva dragocjenosti na obalama rijeke Drine koje često ostaju neotkrivene. Rijeka Drina, s brojnim neuređenim plažama, uključujući uređenu Rajsku plažu, predstavlja ljetnji raj za posjetioce. Ribolov na Drini privlači stotine i hiljade ribolovaca i entuzijasta iz okolnih područja, stvarajući nevjerovatnu ribolovnu destinaciju.

Posebno je interesantna priča o ribolovnoj grupi iz Češke koja već dvije godine dolazi u lov na mladicu na Drini. Oduševljeni ljepotama i mogućnostima za ribolov, najavili su svoj dolazak i svih sljedećih godina. Ironično je što su za Bratunac kao mladičarski raj saznali slučajno, na osnovu preporuke od strane lokalnih ljubitelja ribolova u Zvorniku, gdje su prvobitno došli u ribolov, dok informacije putem Turističke organizacije izostaju.

“Ova grupa je već izvršila rezervacije smještaja za narednu sezonu i najavila dolazak još jedne grupe koja je čula za bogatstvo ovog kraja“, izjavio je Miroslav Lončarević, ribočuvar u SRD „Drina“ Bratunac.

SRD „Drina“ Bratunac na godišnjem nivou izda više od 500 dnevnih dozvola, što je svakako značajan broj posjeta ribolovaca sa strane ovim prostorima.

Ljubitelji prirode mogu uživati i u pohodima označenim planinarskim stazama koje pružaju uživanje u netaknutoj prirodi, zavaljujući entuzijastima iz Planinarskog društva „KIK“ Bratunac. Osim toga, raznovrsne manifestacije kao što su festival stripa, pozorišni festival, Đurđevdanski dani, biciklijada i motorijada privlače pažnju posjetilaca iz regije, dajući kulturnu raznovrsnost.

Tradicionalni vašar “Makivije” predstavlja veliki potencijal. Sredinom avgusta, hiljade ljudi posjete Bratunac zbog ovog događaja, stvarajući prekrasnu priliku za obogaćivanje događaja muzičkim koncertima, kulturnim i sportskim dešavanjima koji bi podigli ovaj vašar na viši i ozbiljniji nivo.

Važno je adaptirati uspješne modele drugih opština, kao što je Ljubovija, koja aktivno radi na promociji svojih turističkih potencijala kroz Drinsku regatu i druge događaje. Ovakve inicijative treba da preduzimaju odgovorni ljudi, i važno je aktivno sarađivati sa lokalnom zajednicom i turističkim agencijama. Odlučnost i predanost u ovim aktivnostima mogu podići turistički potencijal Bratunaca na novi nivo, što će imati koristi za cijelu zajednicu.

Potrebno je prepoznati i usmjeriti neiskorištene mogućnosti koje pruža obala Drine i raznovrsne prirodne ljepote opštine. Sa unapređenjem smještajnih kapaciteta i aktivnom promocijom turističkih atrakcija, Bratunac može postati uspješna turistička destinacija i ostaviti trajan utisak na svakog posjetioca.

Bratunac, na raskršću neiskorištenih prilika, zahtjeva holistički pristup razvoju turizma. Ova destinacija, s obzirom na svoj bogat istorijski i prirodni potencijal, zaslužuje detaljnu turističku viziju koja uključuje strateško vođenje, aktivnu promociju, raznoliku turističku ponudu i saradnju s lokalnom zajednicom. Samo kroz sinergiju i posvećenost svih učesnika može se izgraditi turistička ponuda koja će privući različite profile posjetilaca i odražavati najbolje aspekte opštine Bratunac, piše Bratunac dana.

You must be logged in to post a comment Login