Nema sumnje da jaja imaju mnoge prednosti, ali kao i sa svakim jelom trebalo bi obratiti pažnju na količinu konzumacije i ne preterati.
Jaja imaju mnoge zdravstvene prednosti, kao što su pomoć u kontroli težine, poboljšanje zdravlja očiju i obezbeđivanje različitih hranljivih materija, od proteina do omega-3 masnih kiselina.
Međutim, evo šta se može dogoditi ako pojedemo previše jaja, piše Index.hr.
Zatvor
Jaja imaju puno proteina, ali ne i vlakana koja pomažu varenju. Nedostatak vlakana dovodi do zatvora, pa se preporučuje konzumiranje jaja sa namirnicama bogatim vlaknima, poput spanaća i paradajza.
Akne i bubuljice
Akne su uzrokovane visokim nivoom hormona progesterona, koji je prisutan u jajima. Dakle, ako iznenada primetite akne na svojoj koži, možda biste želeli da pratite koliko često konzumirate jaja.
Nadutost
Za neke su jaja idealan doručak, ali ne i za one koji su na njih osetljivi. Osetljivost jaja se manifestuje nadimanjem i gasovima. Netolerancija na jaja znači da ne možete pravilno svariti određeni element u jajetu, ili da možda nemate određeni enzim u svom telu koji može da ga razgradi. Ovo ne samo da vas čini nadimanim, već možete iskusiti i bol u stomaku, glavobolju i napetost, prenosi B92.net.
You must be logged in to post a comment Login