Ne bacajte limunovu koru, iskoristite je

Limun je jedan od najrasprostranjenijih citrusa koji obiluje mineralima i vitaminima važnima za zdravlje. Uz popularna ljekovita svojstva kiselog soka, ne valja zanemariti ni njegovu koru. Donosimo blagodati limunove korice.

Za ljepotu

Omekšava suhu kožu na laktovima: Izribanu koricu limuna pomiješajte s 1 čajnom žlicom sode bikarbone, te dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Smjesu izmiješajte i nakon tuširanja, kada koža omekša, namažite laktove ili suha stopala ovom smjesom te isperite.

Glavni sastojak pilinga za tijelo: Pola šalice šećera pomiješajte s naribanom koricom limuna, dodajte 1/8 šalice maslinovog ulja i prirodni piling za tijelo je gotov. Piling koristite na mokroj koži trljajući kružnim pokretima cijelu površinu tijela te isperite pod mlazom tople vode.

Za zdravlje

Snižava holesterol i ima detoksikacijski učinak na organizam: Korica neprskanog limuna izvor je antioksidansa, tačnije njena bijela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normaliziraju visinu holesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma.

Koricu limuna naribajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta te procijedite. U tekućinu iscijedite malo limunova soka te popijte ujutro na prazan stomak.

Za jačanje imuniteta: Limunova korica sadrži govoto dvostruko više vitamina od samog mesa ploda. Upravo zbog toga, koricu limuna nikada nemojte bacati već je zaledite i upotrijebite naribanu kao začin jelima te kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.

Za domaćinstvo:

Sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina: Limunova korica ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala. Preporučuje se za čišćenje kuhinjske daske za rezanje za koju se inače ne savjetuje korištenje agresivnih kemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti kipućom vodom i potom površinu istrljati s polovicom limuna.

Prirodno sredstvo za čišćenje mikrovalne pećnice: Keramičku zdjelu napunite do polovice s vodom te dodajte nasjeckanu koricu limuna. Pripravak stavite u mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na oko 3 minute kako bi smjesa prokuhala. Para će očistiti tvrdokorne mrlje na mikrovalnoj i neutralizirati neugodne mirise.

Uklanja kamenac: Kuhalo za vodu prepuno kamenca kao i površinu sudopera očistiće pripravak od limunove kore. U lončić stavite 3 decilitra vode te dodajte limunovu koricu, 2 žlice sode bikarbone i 1 žlicu jabučnog octa.

Čim prokuha sklonite s štednjaka i procijedite, pripravak ulijte u kuhalo za vodu ili prelijte po površinama prekrivenim kamencem. Ostavite da djeluje 10 minuta i isperite u hladnoj vodi.

Izvor: Zadovoljna.hr

You must be logged in to post a comment Login