NBS: Kreativna radionica “Moja prva knjiga”

Narodna biblioteka Srebrenica četvrti put organizuje kreativnu literarnu radionicu „Moja prva knjiga“ koja će se održati 28. i  29. januara 2015. godine.

Učesnici  ovogodišnje radionice će biti članovi literarne sekcije OŠ „Kosta Todorović“ Skelani kao i učenici „Prve osnovne škole“ Srebrenica i Područne škole Potočari koji će tokom dvodnevnog duženja kreirati svoju prvu knjigu. Njihove knjige će sadržati autobiografiju autora, crteže, autorske priče i/ili pjesme, sadržaj kao i utiske sa radionice.

Tokom radionica učesnicima će biti održana prezentacija i predstavljen istorijat razvoja knjige, od pisanja na glinenim pločama, svitka preko rukopisnih knjiga do savremene eknjige. Prilikom prezentacije posebna pažnja će se posvetiti podatku koji govori o pronalasku štamparije (Johan Gutenberg) i masovnom umnožavanju knjiga, koje su se do tada umnožavale prepisivanjem. Na ovaj način učesnici radionice će biti uvedeni u svijet knjige, njen značaj kroz vijekove i uticaj na društvo.

Radionice će se održavati u prostorijama Narodne biblioteke Srebrenica i Područnog odjeljenja biblioteke u Skelanima sa početkom u 12 časova.

Nakon održane radionice svi radovi će biti skenirani i uvezani u jedan zajednički Zbornik čija će promocija biti održana krajem mjeseca aprila, na dan obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Održavanje četvrte po redu radionice je podržala Raiffesisen Bank Bosne i Hercegovine koja je ovogodišnji finansijski pokrovitelj radionice.

Kreativna radionica „Moja prva knjiga“ održana je prvi put 2006. godine pod nazivom „Ma nije važno!“ a naredne dvije radionice održane su 2011. i 2013. godine u saradnji sa Udruženjem Dijalog centar Srebrenica-Bratunac, stoji u saopštenju Narodne biblioteke Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login