NBS – Dvije manifestacije posvećene djeci i knjizi

Narodna biblioteke Srebrenica danas je obilježila Svjetski dan knjige za djecu, 2. april i promociju Zbornik III “Moja prva knjiga”.

Već tradicionalno ova institucija obilježava 2. aprili – Svjetski dan knjige za djecu gdje učenici  prvog i drugog razreda osnovnih škola iz Potočara, Skelana i Srebrenice posjećuju biblioteku i učlanjuju se besplatno.

“Ove godine članovi biblioteke postali su predškolci Dječijeg vrtića “Poletarac”. Ukupno ove godine smo učlanili 222 nova korisnika”, rekao je Vladan Milovanović, direktor Narodne biblioteke Srebrenica.

U svijetu se Svjetski dan knjige za djecu obilježava se od 1967. godine na dan kada je prije 210 godina rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik, tvorac “Male sirene”, “Ružnog pačeta” i brojnih drugih blistavih bajki koje su nezaobilazne u djetinjstvu svakog djeteta.

Danas je predstavljen i Zbornik III “Moja prva knjiga” u kojem se nalaze radovi 21 učesnika ovogodišnje radionionice koji su svojim pjesmama i pričama, crtežima predstavili svoj spisateljski talenat. Svi učesnici dobili su na poklon po jednu knjigu Zbornika, a za prisutne, učesnici su pročitali neke od svojih radova.

Pokrovitelj izdanja Zbornik III “Moja prva knjiga” je Raiffeisen banka. Zbornik je uvršten u Zavičajnu zbirku Narodne biblioteke Srebrenica.

Krajem januara Narodna biblioteka Srebrenica održala je kreativne radionice “Moja prva knjiga” na kojima su učestvali učenici iz škola u Srebrenici, Potočarima i Skelanima.

“Narodna biblioteke Srebrenica pored redovnih aktivnosti obavlja i druge, možemo reći vanredne aktivnosti. U narednom periodu planirane su aktivnosti u prevenciji nasilja gdje će u aprilu mjesecu biti odigrane pozorišne predstave u režiji Zijada Sokolovića”, rekao je Milovanović.

Ova institucija prošle godine obilježila je 55 godina postojanja a tokom ove godine realizovaće i projekte adaptacije prostora kao i druge kulturne i obrazovne sadržaje.

Naš portal danas je dobio zahvalnicu Narodne biblioteke Srebrenica za uspješnu saradnju u prethodnom periodu i promovisanju kulturniih baština, knjige i biblioteke.

You must be logged in to post a comment Login