NBS – Danas završeno obilježavanje “Dječije nedjelje”

Autor: M. Kojić

Narodna biblioteka Srebrenica je u sklopu obilježavanja “Dječije nedjelje” organizovala aktivnosti, radionice “Dječija nedjelja u Biblioteci” u periodi od 06. do 10. oktobra. Ovo je deseta godina kako Biblioteka u Srebrneici obilježava ovaj značajan dan za djecu.

dječija nedjelja u biblioteci 2014

Današnji gosti Biblioteke bili su učenici prvog razreda “Prve osnovne škole” Srebrenica.

Ove godine Biblioteka je ugostila učenike prvog i drugog razreda “Prve osnovne škole” Srebrenica a bila je gost prvom i drugom razredu Područne škole u Potočarima.

Pored upoznavanja institucije i rada Biblioteke i druženja sa osobljem, djeca su imala priliku i da se kroz kretaivni rad izraze i da poruče koja su to njihova prava i da nauče nešto više o njima.

“Učenici prvih razreda radili su zajednički kolaž prava, bazirajući se na ono što su oni istakli kao najznačajnijem a to je pravo na igru i druženje i pravo na školu i obrazovanje. Tema za drugi razred bila je Drvo dečijih prava gdje su djeca kroz razgovor i zajednički rad, u prvom dijelu radionice pričali o svojim pravima, šta oni misle da je njihovo pravo, usput smo razgovarali i o njihovim obavezama da bi na kraju  to predstavili zajedničkim crtežom”, rekla je Violeta Radić, bibliotekarka Narodne biblioteke Srebrenica.

Prema riječima djece, njihova prava su: prava na porodicu, igru, druženje, obrazovanje, ljubav, mišljenje.

Ovogodišnje radionice prošlo je 80 učenika osnove škole prvog i drugog razreda u Srebrenici i Potočarima.

Osoblje ove ustanove zahvalilo se svima na učešću i istaklo da su imali divno druženje sa drugarima.

You must be logged in to post a comment Login