Naučnici upozoravaju: Slabljenje vida povezano s kognitivnim padom

Pogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada, tvrde američki doktori i naučnici, koji kažu da bi ovo otkriće moglo pomoći da se ranije otkriju stanja poput Alzheimerove bolesti.

Tim naučnila na čelu s Joshuom R. Ehrlichom sa Sveučilišta u Michiganu otkrio je da je “objektivno izmjereno oštećenje vida povezano s većom učestalošću demencije”.

“No budući da se smatra kako se većina takvih oštećenja može spriječiti, napori u cilju davanju prioriteta zdravom vidu mogli bi zauzvrat biti važni za optimizaciju kognitivnih funkcija, rekli su doktori nakon što su pregledali podatke o gotovo 4000 ljudi u dobi od 71 godine i više iz Nacionalne studije trendova zdravlja i starenja (NHATS) u SAD-u iz 2021.

“Većina oštećenja vida kod starijih osoba može se spriječiti ili se jednostavno još nije riješila intervencijama poput naočala ili operacije katarakte, rekao je tim u svojoj procjeni podataka koju je objavila Američka medicinska udruga i za koju vjeruje da je prva takve vrste provedena u 15 godina.

Naučnici tvrde da “operacija katarakte smanjuje rizik od demencije”, dodajući da “optimizacija vida može spriječiti do 100 hiljada prevladavajućih slučajeva demencije u SAD-u, piše HRT.

You must be logged in to post a comment Login