Naučnici su konačno otkrili zašto konzumiranje crvenog vina izaziva jake glavobolje

Crveno vino može izazvati jaču glavobolju od drugih alkoholnih pića zbog flavonola, koji usporavaju razgradnju alkohola, pokazuje studija.

Antioksidans kvercetin, koji se nalazi u grožđu sazrelom na suncu, može da izazove glavobolju u roku od 30 minuta nakon konzumiranja vina, otkrili su američki naučnici.

Kvercetin se razlaže na jedinjenja koja sprečavaju pravilno varenje alkohola, što dovodi do akumulacije acetaldehidnog toksina koji izaziva glavobolju. Neki ljudi će verovatno jače reagovati na antioksidante, a neki manje.

„Pretpostavljamo da kada podložni ljudi konzumiraju vino sa kvercetinom, razvijaju glavobolje. Mislimo da smo konačno na putu do objašnjenja ove misterije“, rekao je profesor Moris Levin sa Univerziteta u Kaliforniji.

Kvercetin je antioksidans koji se nalazi u agrumima, jabukama, luku, peršunu, žalfiji, čaju i crvenom vinu. Hemikalija je povezana sa manjim rizikom od srčanih bolesti, visokog holesterola, raka i visokog krvnog pritiska, piše „The Sun“.

Odraslima se ne preporučuje da piju više od 14 jedinica alkohola nedeljno, što je ekvivalentno jednoj i po boci vina. Previše konzumiranja može da izazove glavobolju sledećeg dana jer izaziva dehidraciju, koja je među glavnim krivcima za mamurluk, prenosi Index.hr.

You must be logged in to post a comment Login