Naučnici blizu otkrića šta uzrokuje jutarnje mučnine kod trudnica

Naučnici su već ranije otkrili hormon u mozgu, nazvan GDF15, za koji su pretpostavili da izaziva jutarnje mučnine, ali su proveli gotovo cijelu deceniju pokušavajući shvatiti kako on djeluje.

Sada su ustanovili da je kod žena koje pate od jutarnjih mučnina ovaj hormon za vrijeme trudnoće na jako visokom nivou, dok im je prije trudnoće bio na niskom nivou. Ono što, čini se, uzrokuje mučnine i povraćanja u trudnoći, iznenadni je porast tog hormona u tijelu.

Ovo otkriće utire put stvaranju lijeka koji bi žene mogle uzimati prije nego što uopšte zatrudne kako bi nadopunile nizak nivo hormona GDF15. Samim tim, smanjile bi se šanse da tokom trudnoće razviju jutarnje mučnine, prenosi Index.hr.

Takav lijek takođe bi mogao pružiti prijeko potrebnu nadu ženama koje pate od trudničke hiperemeze, iscrpljujućeg stanja koje pogađa oko tri odsto trudnica. To može biti i po život opasno budući da se mučnine mogu javiti i desetak puta dnevno, pa neke žene moraju biti hospitalizovane zbog teške dehidracije.

Profesor sa Univerziteta u Kembridžu, voditelj studije koji je predstavio nova otkrića za Daily Mail, kaže: “Jaka mučnina i povraćanje tokom trudnoće su uobičajeni i vrlo onesposobljavaju žene. Naša otkrića uvjerljivo pokazuju ulogu hormona GDF15 i trebala bi promijeniti način na koji liječimo jutarnje mučnine ili trudničku hiperemezu kako bismo smanjili patnju žena”, javljaju Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login