Nastavljeno pojeftinjenje stanova u BiH

U većini gradova u BiH i dalje se bilježi pojeftinjenje stanova, podaci su agencija za prodaju nekretnina. Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH bilježi pad od 10,5 odsto.

Cijena metra kvadratnog stana u Sarajevu trenutno je najniža u posljednjoj deceniji.

Prosječan stan u Sarajevu po najnižoj cijeni košta 1.200 KM po metru kvadratnom, a najskuplji 4.500 KM. Razlika u cijeni, kao i prethodnih godina, zavisi prvenstveno od lokacije, te su najskuplji stanovi na području opština Stari Grad i Centar.

U Banjaluci se stanovi mogu kupiti po cijeni od 2.300 KM do 2.500 KM po metru kvadratnom. Stan na periferiji može se kupiti za 1.500 KM do 1.700 KM po metru kvadratnom.

Cijene stanova bilježe pad i u Mostaru gdje se stan može kupiti za 1.200 do 2.000 KM po metru kvadratnom, piše zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

Prema tvrdnjama vlasnika agencija za nekretnine, Mostar je jedan od najskupljih gradova na području BiH, gdje su cijene stanova u odnosu na Sarajevo veće i do 10 odsto.

Na kraju trećeg kvartala prošle godine u BiH bilo je 2.976 nezavršenih stanova, što predstavlja pad od 3,6 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login