Nastavljeni radovi na sanaciji korita rijeke Križevice

Nakon pripremnih radova koji su počeli u januaru, nastavljeni su radovi na regulaciji rijeke Križevice na dionici prema Drini u dužini od 400 metara kao i na dionici od taložne jame do Plavog mosta gdje se reguliše korito rijeke u toku od 400 metara u srebreničkoj opštini.

Stanovnici koji žive uz obalu ove rijeke najčešće su bili ugroženi tokom većih poplava a 2014. pretrpjeli su i ogromne štete uzrokovane poplavama i  klizištima.

Vrijednost projekta „Zajednička budućnost“ je 285.730 evra koji finansira Evropska unija za sanaciju i regulaciju korita rijeke Križevice u ukupnoj dužini od 800 metara.

Radova izvodi bijeljinsko preduzeće “Hercegovina oil plus” i “Zvornikputevi” iz Zvornika, a rok za završetk radova je 10. jun 2017. godine.

Ranije je rečeno da će prekograničim projektom “Zajednička budućnost” biti upotrebljeni savremeni načini i tehnologije kako bi se preduzeli preventivni radovi na ugroženim lokacijama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Pored ovog projekta realizuje i druge aktivnosti u opštinama u BiH i Srbiji, raspisan je poziv za obuka spasioca na vodi, i u toku je i formiranje Centara za prevenciju od poplava u ovim opštinama koji će nuditi literaturu i savjete o prevenciji kao i web sajt za stalnu podršku i informisanje stanovništva.

Ukupan budžet za sve aktivnosi projekta je 498.000 evra.

You must be logged in to post a comment Login