NBS proglašena za najbolju biblioteku u RS

Narodna biblioteka Srebrenica dobitnik je nagrade „Đorđe Pejanović“ za najbolju biblioteku u 2013. godini koju dodjeljuje Društvo bibliotekara RS.

„Nagrada koju je biblioteka ove godine dobila predstavlja priznanje radu i postignutim rezultatima kolektiva biblioteke, pokazuje da su aktivnosti i programi koje smo u prethodnim godinama sprovodili i sprovodimo postali prepoznatljivi ne samo u našoj, lokalnoj, sredini već i šire,“ istakao je Vladan Milovanović, v.d. direkotra biblioteke.

Nagradu „Đorđe Pejanović“ Društvo bibliotekara RS dodjeljuje od 2002. godine kao doprinos razvoju bibliotečke djelatnosti i bibliotekarstva  na osnovu postignutih  rezultata u radu. Nagrada se dodjeljuje u okviru tri kategorije, za najbolju biblioteku, bibliotekara i za najboljeg menadžera u bibliotečkoj djelatnosti.

Biblioteka koja se predlaže za nagradu mora da ispuni najvažnije uslove a to je promocija bibliotekarstva i bibliotečke djelatnosti i animiranje korisnika kroz kulturne djelatnosti kojima je cilj popularizacija knjige. Uslov je i da biblioteka aktivno učestvuje i kreira kulturnu djelatnost u sredini u kojoj djeluje, pomaže i unapređuje vaspitno-obrazovni rad i uspješno sarađuje sa drugim kulturnim i vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Narodna biblioteka je u proteklim godinama pokrenula nekoliko aktivnosti koje upravo ispunjavaju ove uslove. Najmasovnija i najzapaženija aktivnost biblioteke je manifestacija „Dječija nedjelja u Biblioteci“ koja se ove godine održava deseti put zaredom, početkom mjeseca oktobra. Obilježavanje značajnih datuma koji su vezani za promociju knjige izložbama, promocijama, konkursima biblioteka je postigla zapažene rezultate i privukla mnogobrojne nove korisnike a dodjela nagrade za najbolju biblioteku u 2013. godini je samo kruna rada kolektiva biblioteke.

NBS

You must be logged in to post a comment Login