Namirnice koje bi trebalo da jedete da biste podstakli rast i snagu kose

Ako pokušavate brže puštati kosu, boriti se protiv stanjivanja kose ili popraviti pramenove, stručnjaci kažu da je konzumiranje hrane za rast kose jedna od najboljih stvari koje možete učiniti.

Uravnotežena, dobro zaokružena, hranjiva prehrana ključna je za zdravlje i rast vaše kose. Proteini su esencijalna skupina namirnica za kosu, budući da se kosa sastoji od proteina koji se nazivaju keratin, a aminokiseline poput L-cisteina i L-lizeina su također neophodne, jer su građevni blokovi proteina.

To je takođe razlog zašto ograničavanje vašeg prehrambenog unosa može imati negativne posljedice na vašu kosu.

Znamo da nedostatak hranjivih sastojaka doprinosi gubitku kose.

Strogo restriktivne dijete su u najvećem riziku da doprinesu jer postoji veća vjerovatnoća da će im nedostajati potpuna ravnoteža nutrijenata potrebnih za podržavanje rasta kose.

Šta bi trebalo da jedete da biste podstakli rast i snagu kose?

Dobro uravnotežena prehrana za zdravlje kose trebalo bi da bude uključena, ali nije ograničena samo na vitamin D , vitamin C, folat (vitamin B12), riboflavin (vitamin B2), biotin, gvožđe, cink, selen, antioksidanse te omega-3 i omega-6 masnih kiselina i uključuju dovoljnu količinu makronutrijenata poput proteina i zdravih masnoća.

Tijelo koje je hranjeno nizom vitamina, minerala, antioksidansa i masnih kiselina imaće zdravu kosu.

Ishrana bogata šarenim voćem, povrćem, biljnim mastima i žitaricama od cijelog zrna promijeniće vaše zdravlje na mnogo načina, uključujući i to da će vaša kosa biti bujna.

Najbolja hrana za rast kose:

– Nemasno meso i perad

– Grašak i sočivo

– Lisnato povrće

– Avokado

– Orašasti plodovi

– Losos

– Jaja

– Žitarice

– Citrusno voće

– Mlijeko, sir i jogurt

– Paprika.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login