Nakon problema sa isplatom i cijenom, malinari imaju nove probleme

Iz Udruženja malinara “Vilamet” za Miliće, Bratunac i Srebrenicu kažu da nakon problema sa isplatom maline koji traju već pola godine sada imaju i minimalnu cijenu za podsticaj, premiju za prošlu godinu.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” Ivan Stojanović kaže da su dobili informaciju da je premija, podsticaj za plod u 2022. godini 0,08 KM za kilogram maline što smatraju poražavajućim, ako se poredi sa jabukom za koju je podsticaj 0,07 KM.

“Pojasniću, malina ako je 8 KM to je 1 odsto premije, jabuka je 0,50 KM, a premija je skoro pa 15 odsto. Ako je za voćare planirano od 1 do 15 odsto što to nije za sve isto pa da se jednima daje maksimalno a drugim minimalna visina premije”, objašnjava Stojanović i dodaje da će on lično taj podsticaj da vrati nadležnom ministarstvu jer je ponižavajući.

On kaže da registrovana poljoprivredna gazdinstva tokom godine za to imaju obavezu da plate oko 500 KM, a onaj ko ubere od 2 do 5 tona maline moraće da doplati od premije kako bi pokrio te troškove.

Stojanović kaže da u Federaciji BiH neki kantoni isplaćuju podsticaj između 0,60 i 0,70 KM za kilogram maline.

On dodaje da i nakon pola godine većina otkupljivača nije isplatila malinare, rijetki su ispoštovali dogovor sa 8 KM, a mnogo je onih koji su do sada isplatili od 2 do 5 KM za kilogram čime je prošla godina jedna od najtežih za malinare.

You must be logged in to post a comment Login