Nakon dobijanja saglasnosti, traži se banka za kreditno zaduženje

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica 20. jula usvojili su odluku p kreditnom zaduženju nakon čega je od Ministarstva finansija Republike Srpske tražena saglasnost za kreditno zaduženje, a 1. novembra saglasnost je odobrena.

Nakon obavljanja procedure, Opština Srebrenica raspisala je Javni poziv za dugoročno kreditno zaduženje opštine Srebrenica u iznosu od 2 miliona KM.

U obrazloženju poziva navodi se da se radi o sredstvima za kapitalne projekte, do 6 odsto kamate, otplatom na deset godina.

Rok za dostavu ponuda je do 8. decembra, a detalje možete pogledati na OVOM LINKU.

Kamata sa 4 na 6 odsto

Na zasjedanju lokalnog parlamenta kada je donesena odluka, a u prijedlogu odluke, navedeno je da se kredit u iznosu od 2 miliona KM, do 4 posto kamate i otplatu na 10 godina, planira za kapitalne projekte kojim će se doprinijeti ekonomskom oporavku ove opštine.

Tako je 900.000 KM planirano za gradsku garažu, 70.000 KM za fiskulturnu salu u Potočarima, 242.000 KM za asfaltiranje lokalnih i nekategorisanih puteva, 200.000 KM za sanaciju klizišta, lokalnih i nekategorisanih puteva, 100.000 KM za fasadu gradske pivnice, 73.000 KM za izgradnju vodovodne mreže.

Kredit za vraćanje dugova

U javnom obraćanju odbornicima lokalnog parlamenta načelnik Mladen Grujičić je bolje obrazložio potrebnu kreditnog zaduženja.

„Kredit ne dižemo da gradimo nešto novo nego da saniramo ono što imamo i da saniramo dugove prema našim izvođačima iz razloga što to nismo mogli da pratimo u proteklom periodu zbog ekonomske krize koja je zahvatila cijelu Republiku Srpsku i sve opštine. Mi bi mogli bez tog kredita da nemamo ta opterećenja koja nas više opterećuju nego druge opštine“, rekao je u svom obraćanju načelnik Grujičić, dodajući da je dug ove opštine u tom periodu bio oko 1,8 miliona KM.

Iako je jasno rečeno da se kredit neće koristit za ono što je planiran, dobio je podršku lokalnog parlamenta, a nije bilo ni posebne rasprave o ovom pitanju odbornika kao ni negodovanja.

Nakon nekoliko mjeseci saglasnost za kreditnim zaduženjem dalo i Ministarstvo finansija RS čime je u dva mandata Grujičić dobio dva kredita, ukupno 4,5 miliona KM, a nakon rata Opština Srebrenica se prvi put zadužila 2019. godine i taj kredit se još otplaćuje.

You must be logged in to post a comment Login