Najzanemareniji faktor zdravlja vaše kose saznajte jednim ultra-jednostavnim testom

Neovisno o spolu, kosa baš svima predstavlja važnu stavku u osjećaju ljepote i samopouzdanja. Dok muškarcima jedan od najvećih problema predstavlja gubitak kose, kod žena je veći naglasak na njezinu izgledu i dojmu koji ostavlja. Vrlo je važno da je kosa svilena izgleda i fina na dodir, prenosi gloria.hr. No, ovaj zadatak može biti itekako izazovan, osobito u ljetnim mjesecima. Jako sunce, visoke temperature, kupanje u moru i bazenima utječu na izgled i osjećaj kose, a uz to djeluju i na dublje slojeve vlasi te tako čine dugoročan problem s kojim se valja mudro uhvatiti u koštac.

Kosu nije dovoljno samo oprati i osušiti, ona traži puno više pažnje. Naime, osim po tome je li vam kosa kovrdžava, valovita ili ravna te koje je boje i je li hemijski tretirana važno je znati koliko je porozna. Poroznost kose označava stepen sposobnosti vaše kose za upijanje vlage. Postoje tri tipa kose prema poroznosti.

Test za poroznost kose poprilično je jednostavan i za njega vam trebaju samo čaša vode i čista kosa. Kosu je prije testa važno dobro oprati šamponom, a potom i osušiti. Nakon toga u čašu u koju ste prethodno natočili čistu vodu ubacite jednu vlas i pratite njezino ponašanje, odnosno je li potonula ili je i dalje na vrhu. Ako je vaša kosa niske poroznosti vlas će plutati, a ako je visoko porozna vrlo će brzo potonuti na dno. Još jedan od testova, koji se oslanja na vaš subjektivan dojam, je onaj provlačenja vlasi kroz prste i osjećanje teksture. Glatka vlas znak je niske poroznosti dok je gruba i grbava vlas pokazatelj otvorenih ljuskica visoko porozne kose.

Kosa niske poroznosti puno slabije upija vodu i ulja te tako manje njegujućih svojstava uspijeva doći do središta vlasi gdje su najpotrebniji. S druge strane, imate li kosu visoke poroznosti vlagu ćete puno teže zadržavati unutar vlasi zbog čega će rezultat biti suha kosa. Na poroznost najviše utječe genetika, ali i korištenje uvijača za kosu te bojenje i prečesto pranje kose, te utjecaj ultraljubičastog zračenja.

Genetsku poroznost nećete moći promijeniti, ali ćete na nju moći utjecati. Za kosu niske poroznosti stručnjaci savjetuju korištenje regeneratora koji sadrže proteine jer oni imaju tendenciju lakše apsorpcije u dlaku. Za kosu visoke poroznosti koristite šampone i regeneratore s uljima i maslacima te one sa svojstvima hidracije jer će ju oni bolje hidrirati i obavezno izbjegavajte pretoplu vodu. S druge strane, stručnjaci često savjetuju da kod korištenja regeneratora na kosi niske poroznosti primjenite i toplinu tako da na glavu stavite kapu za tuširanje i da ju nekoliko minuta grijete uređajem poput fena za kosu. Kosa srednje poroznosti najzahvalnija je za održavanje jer će, pri pravilnom i umjerenom korištenju, vrlo dobro tolerisati sve proizvode i sastojke, prenosi Oslobođenje.

You must be logged in to post a comment Login