Najviše jagode proizvodi se u Potočarima

Porodica Pašalić iz Potočara svoju egzistenciju osigurava radom na vlastitim poljoprivrednim dobrima. Od proizvodnje mlijeka, kojom se bave već duži niz godina, ova tročlana porodica u zadnje tri godine bavi se i uzgojem jagode.

„Trenutno u svom vlasništvu imam farmu od 12 krava, od čega je 10 muznih grla, a dvije su junice. Dnevno naše krave proizvedu 150 litara mlijeka koje sakupljamo u vlastitoj otkupnoj stanici“, rekao je tridesetogodišnji Ibrahim Pašalić, poljoprivrednik iz Potočara.

porodica pašalić proizvodnja mlijeka i jagoda 03

Ibrahim Pašalić živi sa majkom i sestrom, a među rijetkim su koji uzgajaju jagode na području ove opštine, a u samim Potočarima, pored njih, postoji tek nekoliko proizvođača ove vrste voća.

„Trenutno posjedujemo oko 4,5 dunuma zemlje pod jagodama. Prošle godine proizveli smo oko 4 tone jagode, a za ovu godine nadamo se većem iznosu“, kaže Pašalić.

Iako je jagoda voće za koje postoji veliko tržište, Pašalić kaže da još od prošle godine ima problem u naplati dostavljenih jagoda lokalnoj zadruzi.

„Srebrenička zemljoradnička zadruga, kojoj smo u prošloj godini prodavali svoje jagode, ostala nam je dužna negdje oko 2.700 KM. Ovaj novac trebali su da nam isplate još u avgustu prošle godine, ali to još nisu učinili“, rekao je Pašalić.

Pored zakašnjenja sa isplatom, kako kaže Pašalić, Zemljoradnička zadruga Srebrenica uslovljava i cijenu koja je manja nego kod drugih otkupljivača.

„Problem je što nas porede sa proizvođačima iz Srbije. Iako su nam prošle godine obećali cijenu od 1,5 KM po kilogramu jagode, na kraju su nam isplatili samo 1 KM za kilogram i pored toga nam ostali dužni za isporučene jagode“, rekao je Pašalić.

Ove godine odlučio se za promjenu kupca, tako da svoje jagode odvozi u hladnjaču Boss agro fooda u Potočarima, koja mu je, već sada, kao početnu cijenu po kilogramu jagode ponudila 1,5 KM, a najvjerovatnije da bi ova cijena trebala i porasti kada se ispita klasa dostavljenih jagoda.

Digao kredit kako bi isplatio radnike

U berbi jagoda Pašalićima pomažu i sezonski radnici, njih desetak, a zbog izostale isplate isporučenih jagoda, ova porodica je bila prisiljena da se kreditno zaduži kako bi isplatila pomoćnike.

„To nisu samo naši sezonski radnici, to su i naši prijatelji. Oni rade sa nama i kad je sezona i kada nam je neophodna neka druga pomoć. Jagoda zahtijeva pažnju i brigu tokom cijele godine, a kada vam neko kasni sa isplatom onda vam više nije ni do rada“, rekao je Pašalić.

porodica pašalić proizvodnja mlijeka i jagoda 01

Dodao je da je uzgoj jagode jako dobar posao, ali je neophodno redovno plaćanje.

Pašalići svejedno planiraju proširiti svoju proizvodnju, a u neko skorije vrijeme žele zasaditi i sadnice maline. Za potrebe farme i uzgoj voća, prema Ibrahimovim riječima, godišnje obrade oko 100 dunuma zemlje.

Kaže da mu trenutno najveći problem predstavlja nedostatak mehanizacije i da bi radovi bili znatno olakšani kada bi posjedovao traktor, za čije usluge sada mora da plaća.

You must be logged in to post a comment Login