Najveličanstveniji mostovi na svijetu

Hiljadama godina mostovi su građeni kako bi olakšali prevoz, čime su gradovima omogućavali da se dodatno razvijaju.

Međutim, neki od njih prevazilaze svoju prvobitnu funkciju i predstavljaju mnogo više od sredstva transporta od jednog do drugog mjesta.

Predstavljamo vam najspektakularnije mostove koji se svojom konstrukcijom i dizajnom uzdižu do posebnog nivoa umjetnosti i postaju dio stalnog pejzaža gradova u kojima se nalaze.

Most Juscelino Kubitscheka (Brazilija, Brazil)

Most je dobio ime po bivšem brazilskom predsjedniku, a dugačak je 1.188,72 metara i prostire se preko jezera Paranoa. Srebrne svodove (dužine 196 metara) koji se protežu preko kolovoza dizajnirao je Aleksandre Čan u želji da naglasi zalazak sunca u Brazilu.

Most Juscelino Kubitscheka

Lančani most (Budimpešta, Mađarska)

Prvi most koji povezuje Budim i Peštu preko Dunava sagrađen je 1849. godine. Sa obje strane mosta nalaze se kameni lavovi zajedno sa grbom Mađarske. Tokom Drugog svjetskog rata, Lančani most je bio potpuno uništen, ostavljajući za sobom samo stubove, što ga čini jednim od dva preživjela mosta koje je dizajnirao Vilijam Klark. Obnavljanje mosta je započelo 1947. godine, a sa mosta se pruža nevjerovatan pogled na Parlament, pogotovo kad su zgrade osvijetljene.

Lančani most

Seri Wawasan (Putrahaja, Malezija)

Most “Seri Wawasan” je dugačak 769 metara i proteže se preko jezera Putrahaja, a prvobitna ideja je bila da ovaj most svojim izgledom oponaša jedro broda.

Most Seri Wawasan

Golden Gate (San Francisco, California)

Kada je otvoren 1937. godine, Golden Gate je bio najveći viseći most dugačak 2.737 metara, a od tada je jedan od najupečatljivijih simbola San Francisca. Prostire se preko moreuza Golden Gate, zahvaljujući kojem je i dobio ime, a povezuje San Francisco i okrug Marin. Poznata narandžasta boja je inspirisana toplom klimom Californie.

Golden Gate

Londonski most (London, Velika Britanija)

Ovaj pokretni most u gotičkom stilu omogućava prolaz posjetiocima preko rijeke Temze. Izgradnja ove konstrukcije je počela 1886. godine i trajala je osam godina. Boja mosta se mijenjala tokom godina, pa je tako 1977. godine bio obojen u crvenu, plavu i bijelu boju radi proslave Kraljičinog srebrnog jubileja.

Londonski most

Most Heliks (Marina Bay, Singapur)

Unikatna struktura Heliks mosta, zbog koje je umalo nazvan DNK most, izazvala je pažnju kada je otvoren 2010. godine kao prvi zakrivljen most na svijetu. Spiralne cijevi koje stvaraju udvostručeni efekat dizajna mosta svijetle u večernjim satima pružajući još ljepši pogled na Marinu Bay.

Most helix

Khaju (Isfahan, Iran)

U vrijeme kada je sagrađen na rijeci Zayandeh, most Khaju je radio i kao most i kao brana sa svoja 23 svoda i sistemom vrata ispod. Sagradio ga je persijski kralj Šah Abbas II oko 1650. godine, na temeljima starog mosta. Služio je i kao zgrada za javne sastanke.

Most Khaju

Kintai (Ivakuni, Japan)

Duga historija visokog vodostaja, tajfuna i poplava svjedoči teškoj izgradnji dugotrajnog mosta preko rijeke Nišiki, a trenutni Kintai most predstavlja četvrtu konstrukciju na ovom mjestu od 1673. godine. Čitavo područje oko mosta se svrstava u nacionalno blago od 1922. godine, a turisti hrle u ovo područje, pogotovo u vrijeme Festivala cvjetanja trešnje.

Most Kintai

Izvor: Avaz.ba

You must be logged in to post a comment Login