Najveći uspjeh FK Gubera: Kako je to izgledalo 1989.

Fudbalski klub “Guber” Srebrenica osnovan je daleke 1924. godine i danas je pravi prikaz suživota u Srebrenici.

Mnogi Srebreničani pamte 1989. godinu kada je ovaj klub napravio najveću uspjeh bio je jedan od 32 kluba Kupa Maršala Tita u 1989. godini, a našao se u šesnaestini Kupa savladavši šampiona FK “Borac” iz Banja Luke iz 1988. godine, nakon čega i Veleža iz Nevesinja da bi veliku nepravdu Guber doživio baš u šesnaestini Kupa Maršala Tita.

O toj godini i velikom razočarenju svjedoči nekoliko tekstova objavljeni u tadašnjim novinama, a neke posjetuje Portal eSrebrenica.ba.

Guber se susreo sa FK “Budućnost” iz Podgorice koje je nakon rezultata (1:1) savladao na penale. Nakon velikog uspeha, utakmica je poništena i ponovljena gdje je u drugom meču, nakon neizvjesne utakmice, Budučnost bila bolja i rezultatom (1:2) otišla u osminu finala Kupa.

O ovom događaju postoji novinski članci koji nam je poslao Dario Hamzić iz Prijedora.

Ovaj članak je iz 3. avgusta 1989. godine objavljen u novinama “Slobodna Dalmacija” Split.

“U Srebrenici se dogodilo još jedno iznenađenje. Nakon što je eliminisao Borca iz Banja Luke, republički ligaš Guber pobjedio je i Budućnost na jedanesterce, pošto je u 90. minuti bilo 1:1. Domaćini su bili precizniji s bijele tačke i zasluženo se našli među 16 najboljih. Ovaj najveći trijumf Gubera proslavila je cijela Srebrenica”, piše Slobodna Dalmacija.

Drugi čalanak je iz 16. avgusta 1989. godine, koji je napisao srebrenički novinar Sakib Smajlović.

U svom tekstu “Raspršeni snovi” Faruk Smajlović najbolje je približio momente lokalnog kluba koji je bio među 32 najbolja kluba tadašnje Jugolavije, Kupa Maršala Tita.

“Za sve one koji vole ovaj grad, FK ‘Guber’ je uvijek bio i ostaće veliki klub sa velikom tradicijom”, piše Faruk.

U novijoj istoji kluba Guber je osvojio prvo mjesto u Regionalnom takmičenju RS – Istok za sezonu 2015/2016. i plasira se u Drugu ligur RS.

You must be logged in to post a comment Login