Najtraženija umjetnička djela koja su ukradena

Veliki broj umjetničkih djela je izgubljen, a ova remek-djela slikarstva su među najtraženijima.

Kada je Mona Liza 1911. godine nestala iz Luvra, krađa Da Vinčijevog remek-djela postala je globalna senzacija. Vinćenco Peruđa, jedan od zaposlenih u muzeju, skrivao se sa legendarnom slikom u ormaru za metle dok zgrada nije zatvorena. Dvije godine kasnije, Peruđa je uhapšen, a slika vraćena, piše Newsweek.

Postoji veliki broj umjetničkih djela koja na žalost ne dijele sudbinu Mona Lize i koja tek treba da budu pronađena, a ovo je 10 najtraženijih:

“Vaza i cvijeće”,  Vinsent van Gog

Van Gogovo djelo ukradeno je iz muzeja Mahmud Kalil u Kairu 2010. godine. Procjenjuje se na 50 miliona dolara.

“Golub sa graškom”, Pablo Pikaso

Slika je nastala 1911. godine, a plijen pljačke postala je u maju 2010. godine, kada je uz još četiri remek-djela ukradena iz Muzeja moderne umjetnosti grada Pariza. Procjenjuje se na oko 100 miliona dolara.

“Koncert”, Johanes Vermer

Vermerova slika nastala je 1664. godine, a nestala je sa još 12 slika 1990. godine u velikoj pljački Muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu. Procjenjuje se na oko 200 miliona dolara.

“Oluja u Galilejskom moru”, Rembrant Hermeson van Rajn

Ovo remek-djelo iz 1633. godine nestalo je zajedno sa Vermerovim “Koncertom” u pljački muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu. Procjenjuje se na 50 miliona dolara.

“Sveti Francis i Sveti Lorens”, Karavađo

Karavađova djela su među najvrednijima na svijetu, zbog čega su često bila na meti krađa. Jedna uspješna odigrala se 1969. godine, kada je ova slika ukradena iz Oratorijuma San Lorenca u Palermu.

“Pravedne sudije”, Jan van Ajk

Slika je nastala između 1426. i 1432. godine, a ukradena je 1934. iz Katedrale svetog Bava u Gentu (Belgija).

“Portret mladića”, Rafaelo

Ovo remek-djelo nastalo je oko 1513. godine, i smatra se jednom od najvažnijih slika istorije umjetnosti. Nestala je tokom Drugog svjetskog rata, nakon što ju je zaplijenio gestapo.

“Most Čaring-Kros, London”, Klod Mone

Između 1899. i 1904. godine, Mone je naslikao čuveni ciklus “Most Čaring-Kros, London” u kojem je most prikazan u različito doba dana i iz različitih uglova. Jedna od slika ukradena je iz muzeja Kunstal u Roterdamu 2012. godine.

“Čitanje djevojke u bijelo-žutom”, Henri Matise

I ova slika ukradena je kada i “Most Čaring-Kros, London” iz muzeja Kunstal u Roterdamu. Naslikana je 1919. godine i procjenjuje se na oko 50 miliona dolara.

“Frencis Bejkon”, Lusijan Frojd

Slika je ukradena 1988. godine iz berlinskog muzeja Neue Nationalgalerie, najvjerovatnije od strane Bejkonovog studenta. Procjenjuje se na oko 150 miliona dolara.

Izvor: Nationalgeographic.rs

You must be logged in to post a comment Login