Najstariji čovjek na svijetu

Izraelac star 112 godina koji je preživio oba svjetska rata i nacistički koncentracioni logor Aušvic najstariji je muškarac na planeti, objavila je Ginisova knjiga rekorda.

U saopštenju je navedeno da je Izrael Kristal bio star 112 godina i 178 dana na dan 11. marta.

Šef Ginisove knjige rekorda Marko Frigati predao je Kristalu potvrdu u njegovom domu u Haifi.

“Ne znam tajnu dugovječnosti. Vjerujem da je sve određeno odozgo i da nikad nećemo znati razlog zašto”, Kristalove su riječi u saopštenju Ginisove knjige rekorda.

“Bilo je pametnijih, jačih i zgodnijih muškaraca od mene koji više nisu živi. Nama samo ostaje da radimo koliko možemo i da ponovo gradimo šta je izgubljeno”, dodao je on.

Prema navodima Ginisa, Kristal je rođen 1903. godine u ortodoksnoj jevrejskoj porodici blizu grada Zarnova u Poljskoj. Preselio se 1920. u Lođ da radi u porodičnoj firmi za slatkiše. Tokom nacističke okupacije Poljske on je prvo živio u getu i kasnije je deportovan u Aušvic i u druge koncentracione logore. Njegova prva žena i dvoje djece ubijeni su u Holokaustu.

Kristal je preživio Drugi svjetski rat i kada se rat završio imao je samo 37 kilograma i bio jedini preživjeli iz svoje velike porodice. Preselio se u Izrael 1950. sa drugom ženom i sinom. U Izraelu, Kristal je nastavio da razvija porodični posao sa slatkišima.

Prije njega najstariji muškarac na svijetu bio je Jasutaro Koide iz Japana koji je umro u januaru sa 112 godina i 312 dana.

Suzana Mušat Džouns stara 115 godina, Amerikanka rođena 1899, najstarija je osoba na svijetu i najstarija žena na svijetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Izvor: RTVTK

You must be logged in to post a comment Login