Najprepoznatljiviji festival Srebrenice nekako opstaje

Muzički festival „Silvertown Shine!“ je brend Srebrenice koji ovaj grad predstavlja na jedan drugačiji način kao mjesto gdje život treba da se nastavi jednim normalnim tokom.

Festival predstavlja najveću, omladinsku, kulturnu manifestaciju u istočnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koja je okupila najpoznatije muzičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, mlade ljude iz regiona koji učestvuju u kreativnim radionicama organizovanim u dnevnom programu festivala i 2000-2500 omladinaca koji su dio izložbenih, filmskih, pozorišnih, muzičkih, volonterskih i humanitarnih aktivnosti festivala.

Od prošle godine krenuo je i Kamp volonterizma u sklopu festivala koji je trajao tri dana dok je završni dan bio koncert, nastup demo bendova i benda Skroz iz Sarajeva.

Definitivno, najveći problemi ovog festivala jesu finansije i sama lokacija koja se već nekoliko godina premješta. O problemima festivala i daljem održavanju razgovarali smo sa organizatorima ovog festivala, v.d. predsjednikom Omladinskog savjeta Nemanjom Zekićem.

„Što se tiče veličine festivala, ja sam svjestan da ljudi očekuju neki „Silvertown Shine!“ iz 2005. godine, te veličine ali to su neka prošla vremena. Jer tu veličinu ni naša organizacija ni naša zajednica ne možemo da iznesemo, što zbog finasija kao i logistike i same posjećenosti.“

Od prošle godine festival je počeo da se realizuje na drugačiji način jer u regiji postoji nekoliko velikih festivala koji imaju riješeno finansiranje. Takođe, postao je problem dovesti ljude, posjetioce u Srebrenicu. Dosadašnja praksa bila je plaćanje prevoza ljudima koji dolaze iz gradova: Sarajevo, Tuzla, Mostar, Bratunac, Milići, Vlasenica međutim sve je manje novca i dosta je teško platiti sve te autobuse. Dva puta se pokušalo i sa naplatom ulaznici, simbolično, međutim ni to nije dalo rezultate kojim bi se smanjili troškovi ovog festivala, rekao je Nemanja tokom našeg razgovora.

Pitali smo Nemanju šta se dešava sa mogućnostima da se ovaj festival nađe na budžetu Opštine Srebrenica, kao zasebna manifestacija i koje su mogućnosti da se ide prema Vladi RS, institucijama BiH, kako bi Silver riješio problem finansiranja i bio na nekom od navedenih budžeta.

„Bio sam na prezentaciji omladinski aktivnosti iz nekoliko država gdje se ide na formiranje regionalnog kalanedara kako bi se išlo sa inicijativom prema ministarstvu da se neke aktivnosti podrže, u taj kalendar ušao je i „Silvertown Shine!“.“

Već nekoliko godina problem sa kojim se susreće festival jeste lokacija. Od 2003. do 2008. godine festival se održavao na školskom igralištu. Od 2009. godine lokacija je pomjerana, tako da je prošlogodišnji skromni festival održan u Kazanima, lokaciju koju je dobio Moto klub „Argentum“. Takođe od 2009. godine festival je promjenio tri lokacije.

Tereni školskog igrališta su idealna lokacija za ovaj festival iz više razloga jer je ograđeno, betonirani teren, postoji priključak na elektromrežu, blizu je policija i festival se ne dešava u centru Srebrenice. Ova lokacija nije odobren zbog ratnih stradanja tokom 1993. godine.

Više o pripremi ovog festivala, pratite na našem Portalu.

You must be logged in to post a comment Login