Najpoznatiji američki dom: Tajne koje skriva Bijela kuća

132 sobe, 35 kupaonica, 412 vrata, 28 kamina, 7 stubišta, 3 lifta, 5 kuvara, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, kino, staza za trčanje… Sve to postoji u Bijeloj kući. No kakve tajne još krije?

Otkrijte slabo poznate zanimljivosti o najpoznatijoj američkoj kući.

Ima dvojnika

Navodno je irski arhitekta James Hoban planove za Bijelu kuću napravio po ugledu na kuću u Dablinu koja je danas sjedište irskog parlamenta.

George Washington nikada nije živio u Bijeloj kući

Prvi američki predsjednik nikada nije živio u predsjedničkoj rezidenciji, njen prvi stanar bio je njegov nasljednik John Adams, koji se uselio 1800. godine. Iako je Washington odabrao lokaciju, kao i arhitektu, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Izgradnja je koštala 232.000 dolara, u današnje vrijeme to bi iznosilo oko 4 miliona.

Na prvoj filmskoj projekciji u Bijeloj kući prikazan je film “Rođenje jedne nacije”

Početak filmskih večeri u Bijeloj kući bio je prije 101 godinu, kada je Woodrow Wilson odlučio biti domaćin projekcije filma reditelja D. W. Griffith “Rođenje jedne nacije”, povijesnoj drami koja govori o usponu Ku Klax Klana u SAD-u, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije. Na prvoj projekciji gostovali su sam reditelj i Thomas Dixon, autor romana po kojemu je film snimljen.

Najviše filmova pogledao je Jimmy Carter, čak 480.

Bijela kuća nije oduvijek nosila taj naziv

Tek je Theodore Roosevelt dao naziv koji je uvriježen i danas. Prije toga koristili su se nazivi Predsjednička kuća, Predsjednički dvorac i slično.

Prijelomna godina za Kuću: 1933.

Rossevelt je ugradio rampe i dizala, kako bi Bijelu kuću učinio dostupnom i invalidima. Dao je napraviti i bazen, kojega je Nixon prekrio i umjesto njega stvorio dvoranu za novinare.

Neki kažu da je ukleta

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsjednika Abrahama Lincolna još luta sobama Bijele kuće. Najpoznatija je priča Winstona Churchilla, koji je tvrdio da je naletio na Lincolnov duh kraj kamina. Churchill više nikada nije kročio u Lincolnovu spavaću sobu.

Ispod Bijele kuće, u podrumu, postoji čitav grad

Nixon je sagradio prostor za kuglanu, a postoji i cvjećara, čokoladarnica, čak i zubar.

Tom Hanks darovao je Bijeloj kući dva aparata za kafu

Poznati glumac, prilikom svog posjeta Bijeloj kući, primijetio je da u njoj ne postoji aparat za kafu pa ga je odlučio sam kupiti. Koju godinu kasnije, kada je ponovo posjetio Bijelu kuću, donio je novi model.

Nekad se moglo bez problema ući u Bijelu kuću

Proslava inauguracije Andrea Jacksona 1829. privukla je narod, pa je osoblje moralo posjetitelje izmamiti van tako da su ispred dijelili punč s viskijem.

Neobični troškovi stanara

Prije nego je Bill Clinton napustio Bijelu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40.000 dolara štete. Što su učinili? Namjerno su isčupali slovo W s tipkovnica, zaljepili ladice na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke… Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsjednika našali s budućim stanarima. Navodno je i Bushevo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavljalo prijeteće poruke, uključujući i jednu koja je poručila “Vratit ćemo se”.

Izvor: Punkufer.hr

You must be logged in to post a comment Login