Najmlađi igrači FK “Guber” učestvovali na turniru „Haj’mo lopte BiH“

Turnir u malom fudbalu za djevojčice i dječake „Haj’mo lopte BiH“ održao se u Sarajevu. Ovaj dvodnevni događaj okupio je najbolje igrače i igračice do dvanaest godina iz pet ženskih i osam muških fudbalskih klubova širom BiH: „Rudanka“ iz Doboja, „Valter“ i „SFK 2000“ iz Sarajeva, „Sutjeska“ iz Foče, „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva, „Podgrmeč“ iz Sanskog Mosta, „Guber“ iz Srebrenice, „Zrinski“ i „ŽNFK“ iz Mostara, „Bratstvo“ iz Gračanice, „Željezničar“ iz Bosanske Krupe, Ženski klub iz Teslića i „Sloga“ iz Petrova.

Turnir je organizovan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) koji u našoj zemlji provodi CRS, a svoju podršku dali su Fudbalski savez BiH, te ambasade Brazila, Italije, Grčke, Hrvatske te Velike Britanije.

Otuđili smo se zbog drugih, ali smo stvoreni da živimo zajedno. To je poruka koju ova djeca nose sa sobom kući“, izjavila je selektorica ženske fudbalske reprezentacije BiH Samira Hurem, oduševljena kvalitetom mladog naraštaja, te dodala: „Fudbal je igra koja ne poznaje razlike u porijeklu, spolu, etničkoj ili religijskoj pripadnosti. Ovdje smo vidjeli kako djeca navijaju jedni za druge, druže se, upoznaju, brišu granice. Naši fudbaleri su najveći ambasadori mira“.

Mali fudbaleri iz Srebrenice kažu kako su se bili uplašili tokom poplave, te da je njihovom kolegi, golmanu starijeg tima, voda odnijela kuću. Ipak, nadaju se da će što više djece iz njihovog gradića biti u prilici da učestvuje u ovakvim događajima. Njihov trener Seudin Mehmedović priča kako djeca u Srebrenici imaju volju da se bave raznim aktivnostima, ali nažalost, nemaju mnogo izbora, s obzirom na to da je to malo mjesto. Fudbal je, srećom, rješenje za treniranje i druženje.

„Sport je najbitnija stvar u životu jer tu nema nacionalizma i svega onoga čime nas žele razdvojiti. Tu ima samo sportski i timski duh koji gradi snagu i vjeru u sebe“, kaže Mehmedović.

Kruna dvodnevnog druženja bila je posjeta mališana treningu Zmajeva na stadionu u Hrasnici, kada su uz navijanje i transparente koje su sami nacrtali, poželjeli reprezentativcima sretan put i mnogo uspjeha u Brazilu. Vjerujemo da će jednoga dana mnogi učesnici turnira „Hajmo lopte BiH“ s ponosom nositi grb naše zemlje na međunarodnim fudbalskim takmičenjima.

You must be logged in to post a comment Login