Najmanje pet godina biće potrebno da se obnovi riblji fond rijeke Drine

Tačni uzroci ekološke katastrofe na rijeci Križevici nepoznati su još uvijek, a šteta se u danima poslije mogla i golim okom vidjeti, bez analize.

Otkako se dogodilo zagađenje prouzrokovano ispuštanjem otpadnih voda iz industrijskih postrojenja u blizini rijeke Križevice i pomor ribljeg fonda u ovoj i u rijeci Drini, postavlja se pitanje kakve će to imati posljedice po samu rijeku, ali i ribe koje je nastanjuju.

“U ovom momentu, Križevica je rijeka koja treba da bude eliminisana iz toka rijeke Drine. Postoje razne opcije za to, da se postave taložnici, prečistivači, ali ovakva kakva je sada, koja nema živog bića u sebi, a to će pokazati i naknadne analize koje ćemo uraditi, ne bi smjela da se uliva u Drinu“, rekao je o trenutnoj situaciji Miroslav Lončarević, profesionalni ribočuvar.

Pomor ribe

Kako je napomenuo, trebaće dosta vremena da se kiselina Križevice očisti, a sada prvenstveno treba da se uradi riblja osnova, stručna studija koja je na ovom prostoru rađena 2010. godine, da se utvrdi kolika je šteta, da se izvrši nabavka potrebne mlađi ribe, a onda i stalno praćenje niz godina, i poslije nekog vremena opet da se uradi riblja osnova – da se vidi da li je trud urodio plodom.

“Nas kao društvo trenutno zanima počinilac ove katastrofe, i to zbog nadoknađivanja štete koja jeste nenadoknadiva u smislu poremećaja u ekosistemu, poremećaja ribljeg fonda, ali mi nemamo sredstva za obnavljanje tog istog ribljeg fonda i zbog toga treba neko da plati ovu ogromnu štetu“, kazao je Lončarević.

Napominje da se radi o primjerima uginuća skoro svih riba koje postoje u Drini, a potrebno je najmanje pet-šest godina da se sve dovede u normalno stanje, da se napravi pomak.

“Što se tiče određivanja i broja uginulih primjeraka nemoguće je utvrditi tačno, ali neki stručni procenat bi mogao biti približan, a postoji poseban cjenovnik odštete koji se primjenjuje u ovakvim i u slučajevima krivolova, odštetu koju bi trebalo da plati počinilac, a sve to da obezbijedimo sredstva da saniramo štetu, jer mi sredstava nemamo“, napominje Lončarević.

Zagađena voda

Kaže da bi se u najskorije vrijeme trebala uraditi i analiza rijeke Drine prije utoka Križevice u nju, a takođe treba uzeti uzorak i poslije ulivanja, da se utvrdi koliku štetu Križevica zaista čini.

Ribari su nalazili i u Polomu, više od 10 kilometara daleko od ušća Križevice u Drinu, uginule ribe, a ne može se tačno utvrditi da li su to ribe koje je voda nosila ili su u međuvremenu izumrle.

“Ovo jeste teško pitanje, ali se treba rješavati, i nipošto se ne smije ponavljati jer kada se bilo šta uradi u prirodi, cijeli ekosistem se poremeti. Ne smije da postoji niko na svijetu kome se smije dozvoliti da uništava prirodu, i rijeku u kojoj se kupamo, kao i naša djeca, pijemo tu vodu… Na kraju krajeva, opstanak ljudske vrste zavisi od vode, kao i život svih ostalih živih bića. To treba da nam je na umu“, zaključuje Miroslav Lončarević.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login