Najmanje 18 predmeta iz Srebrenice u postavci Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine najznačajnija je muzejska ustanova u našoj zemlji koja u svom vlasništvu posjeduje istorijske predmete različitih era iz svakog dijela naše zemlje, ali i šire.

Da je teritorija današnje opštine Srebrenica zasigurno igrala jednu važnu ulogu u istoriji ove zemlje, pokazuje i broj izloženih predmeta u ovoj ustanovi koji su pronađeni i doneseni iz Srebrenice.

Iako se najveći dio eksponata pronađenih u našem gradu nalazi u antičkom odjelu ovog muzeja, ipak ni etnografski, kao ni srednjovijekovni odjel Zemaljskog muzeja nisu ostali bez artefakata pronađenih u Srebrenici.

Figure bronzane ruke Sabazijeva kulta, figura rimskog boga ljubavi Amora, građevinski natpisi, nadgrobni spomenici i drugi predmeti iz rimskog perioda pronađeni u Sasama i Skelanima, samo su neki od predmeta koji obogaćuju ovu državnu ustanovu.

U srednjovijekovnom odjelu muzeja našao se stećak iz sela Radaljevići, kao i nakit koji je pronađen u Skelanima, a posjetitelji etnografskog odjeljenja Zemaljskog muzeja imaju priliku vidjeti sobu iz porodične kuće Rustenbegovića iz Srebrenice u kojoj je prikazana scena kadijskog suđenja.

Ono što nam je jedan od kustosa muzeja potvrdio jeste da ovo nije kompletna zbirka predmeta iz Srebrenice koje posjeduje ova ustanova. Po njegovim riječima, u podrumima i arhivama muzeja nalazi se na stotine hiljada predmeta iz cijele BiH, a među njima mnogi su iz Srebrenice. Međutim, tek su se najznačajniji iz cijele države pronašli u stalnim postavkama, a među njima i 18 predmeta iz Srebrenice.

Pored predmeta iz Srebrenice, u antičkoj zbirci muzeja našla se i baza počasnog spomenika iz rimskog perioda, a koja je pronađena na teritoriji današnje opštine Bratunac.

Najveća i najvažnija arheološka istraživanja na području Srebrenice vršena su u periodu vladavine Austrougarske monarhije čiji su arheolozi najveći dio pronađenih predmeta u Srebrenici otpremili u tada novu ustanovu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login