Najgore države za strance

Godišnje istraživanje koje provodi “InterNations” otkrilo je najbolja i najgora mjesta za život stranaca u 2016. godini, a rezultati se temelje na brojnim faktorima, uključujući kvalitet života, sigurnost i lakoću smještaja.

Dio kategorije lakoće smještaja odnosi se na prijateljstvo koje stranci osjećaju od lokalnog stanovništva, što uključuje faktore poput toga koliko je lako naviknuti se na lokalnu kulturu, pronaći nove prijatelje, kao i koliko je domaće stanovništvo prijateljski nastrojeno prema porodici stranaca i koliko prepreka predstavlja jezik.

Među 10 najmanje prijateljskih odredišta su i evropske države Danska, Švajcarska i Norveška.

U Švajcarskoj je 36 odsto stranaca reklo kako je stav prema ljudima iz inostranstva uopšteno loš, a malo više od pola kako je teško navići se na lokalnu kulturu uprkos generalno visokom kvalitetu života.

Skoro odmah iza najgorih 10 zemalja za strance su Njemačka i Francuska, na 55. i 56. mjestu od ukupno 67 država, budući da je samo 14 odsto stranaca koji se nalaze u Francuskoj izjavilo kako su zadovoljni opštim stupnjem prijateljskog odnosa lokalnog stanovništva, dok je globalni prosjek 26 odsto.

U Njemačkoj, s druge strane, 49 odsto stranaca kaže kako im je teško pronaći njemačke prijatelje ili družiti se s lokalnim stanovništvom, navodeći kao jednu od prepreka i jezik.

Zemlje koje su na vrhu popisa najprijateljskih prema strancima su Meksiko, Kostarika i Uganda, dok su Grčka i Kipar napravili velike skokove na gore zbog “prijateljstva lokalnog stanovništva prema strancima”.

Sveukupno gledajući, najbolja odredišta za život stranaca su Tajvan, Malta i Ekvador, zbog kvaliteta života, ličnih finansijskih indeksa i kvalitetne zdravstvene zaštite, dok su Katar, Italija i Tanzanija označene kao najgore za život stranaca.

Izvor: Telegraf.rs

You must be logged in to post a comment Login