Najčudnija zanimanja svih vremena

Kada se sljedeći put budete požalili na posao koji obavljate, sjetite se da uvijek može biti gore nego što jeste.

A da uvijek može biti gore, najbolji primjer su zanimanja koja su, na svu sreću, izumrla. I dobro je da je tako jer riječ je o najbizarnijim zaduženjima ikada.

Pljačkaš grobova

Poznat i pod nazivom “osoba koja oživljava”, zanimanje je nekog ko je otkopavao grobove s namjerom da ukrade tijelo i proda ga za potrebe naučnih i medicinskih eksperimenata.

Hvatač pacova

Bili su aktivni u viktorijanskoj eri Londona, na čijim ulicama su uz pomoć terijera i otrova golim rukama hvatali miševe i pacove.

Ornator

Zanimanje ekvivalentno današnjem frizeru, samo što datira iz vremena starog Rima, u čijim salonima su se plemkinje sređivane po posljednjoj modi.

Berberin-hirurg

U berbernici su se 1500. godine pružale malo drugačije usluge nego danas, kao što su brijanje glave, uklanjanje ušiju, vađenje zuba, davanje krvi…

Rimski planer orgija

U starom Rimu planeri su bili zaduženi kako bi do tančina organizirali ovu vrstu seksualnog druženja, koje je uključivalo pravljenje spiska gostiju, odabir namirnica i mjesta na kome će zvanice uživati.

Transporter nosila

Ovu aktivnost mogli smo vidjeti u različitim filmovima, kada su članovi, mahom kraljevske porodice, ali i velike vojskovođe, na velika vrata ulazili u grad ili među građane na nosilima koja su teglili snažni muškarci.

Kompjuter

Da, ovdje nije riječ o mašini, već o ljudskom biću koje je bilo zaduženo za određene zadatke koje danas obavljaju kompjuteri.

Mladoženja na stolici

Ovi pomoćnici bili su ispomoć kraljevima prilikom odlaska u toalet i tako sebi osigurali mjesto na dvoru.

Raznosač mesa za mačke

Riječ je o kućnim ljubimcima iz bogataških porodica za koje se nabavljalo specijalno meso iz klaonica, a koje im je na kućnu adresu ostavljao upravo ovaj radnik.

Lektor

Radnici u fabrici čiji je zadatak bio da naglas čitaju vijesti i književna djela ostalim radnicima u postrojenju.

Postavljač čunjeva

Prije mašine koja ovaj posao obavlja automatski, ranije su ljudi bili ti koji su manuelno postavljali čunjeve u toku kuglanja.

Izvor: 6yka.com

You must be logged in to post a comment Login