Najčešće greške koje pravite dok trčite

Trčanje na otvorenom jedan je od najboljih oblika tjelovježbe, ali mnogi koji se jednom odluče početi praktikovati ovu sportsku vještinu nerijetko rade neke pogrešne stvari koje mogu donijeti više štete nego koristi. Obratite pažnju na to činite li i vi ove ‘greške u koracima’.

Trčanje uz velike prometnice

Ovakve prizore viđamo doslovno svakodnevno, a to je nešto što svakako treba izbjeći. Naime, dok ‘joggiramo’, disanje nam je puno dublje nego što je to uobičajeno, pa je samim time količina štetnih plinova i tvari koje unosimo u organizam veća.

Držanje bočice s vodom u ruci

Ovo je još jedna uobičajena scena koju viđamo svaki dan, a potpuno je nepotrebna. Vodu ionako valja piti prije i nakon treninga pa vam ona zapravo i ne treba, a samo će vam poremetiti ravnotežu, iskriviti držanje i prebaciti težište na onu stranu na kojoj držite bocu.

Trčanje s opterećenjem

Postoji fama o tome kako je trčanje s bučicama koje držimo u ruci ili su nam pričvršćene za noge poželjno jer na taj način radimo dodatne vježbe i pojačavamo intenzitet treninga, ali ovo može imati strahovito loše posljedice za vaše zglobove, osobito skočne i one na koljenima.

Loš teren

Kada ‘joggiramo’ po tvrdom asfaltu, naša hrskavica se troši više nego što je normalno, pa je puno veća opasnost od degenerativnih oštećenja. Birajte što mekše podloge kao što su one zemljane, a vrlo je važno odabrati i pravilnu obuću jer ona fiksira cijelo stopalo.

Problemi sa slezinom

Ako vas probada u donjem dijelu trupa, vjerovatno ste preopteretili slezinu, a mnogi, čak i instinktivno, reaguju tako da pritišću to mjesto i nastavljaju trčati. Ako vam se ovo dogodi, prestanite trčati ali nemojte odmah stati nego nastavite hodati s rukama podignutima u zrak ili isprobajte ovu metodu – sasvim usporite trčanje i duboko dišite s mislima usmjerenima na ovo mjesto kako biste ‘prodisali’ bolnu zonu.

Izvor: Grazia.hr

You must be logged in to post a comment Login