Najbolji lijekovi iz riznice narodne medicine

Pileća juhica, med i maslinovo ulje neki su od najpoznatijih narodnih lijekova koji učinkovito i jednostavno liječe razne simptome od upale grla, zubobolje pa sve do opeklina od sunca. No narodnih lijekova je jako puno, a šta liječi ulje od klinčića, ocat, lak za nokte ili pak ljepljiva traka, pogledajte u daljem tekstu.

Naravno, prije nego što počnete upotrebljavati bilo koji od narodnih lijekova, strogo preporučljivo je prvo se savjetovati s vlastitim doktorom o posljedicama i efikasnosti narodnih lijekova!

Pileća juha – za liječenje prehlade

Pileća juha tradicionalno se već smatra lijekom, posebno u hladnijim vremenskim razdobljima. Pileća juha ne samo da je topao i hranjiv obrok već naučnici tvrde kako postoje naučni dokazi kako juha može pomoći u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade.

Ulje od klinčića – za liječenje zubobolje

Ovo ulje dobar je izvor eugenola, prirodne ubice bola, djeluje antibakterijski te je u narodnoj medicini vrlo popularan lijek protiv zubobolje. Obično se koristi tako što se nekoliko kapi ulja od klinčića pomiješa s jednom četvrtinom kašike maslinovog ulja, ta se smjesa nanosi na pamučnu vaticu i zatim tretira bolno i upaljeno područje. Međutim, korištenje ulja od klinčića donosi i neke rizike, naime, ulje od klinčića u ustima može izazvati osjećaj pečenja, oštećenje tkiva ili živaca, bol, a velike doze potencijalno mogu izazvati grlobolju, otežano disanje, zatajenje bubrega, oštećenje jetre. Ulje od klinčića nikada ne bi trebalo nanositi na oštećenu kožu.

Soda bikarbona – za liječenje problema sa želucem

Ona je vrlo čest sastojak lijekova za smirivanje želuca. Naime, soda bikarbona djeluje uz pomoć hemijske reakcije s viškom želučane kiseline, što rezultirala više neutralnim pH u želucu. Otopite čajnu kašičicu sode bikarbone u čašu vode, te ispijte. Miks vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lijek za smirivanje želuca, no pripremite se i na to da je ukus pomalo slankast.

Punomasno mlijeko – za liječenje herpesa

Ružni mjehuri koji se često pojavljuju na rubu usana, ali i na ostatku lica često su uzrokovani virusom herpes simplex, pa se ni ne mogu potpuno izliječiti, no postoje trikovi koji mogu pomoći da se ružni mjehuri što prije povuku i nestanu s lica. Popularan i jednostavan lijek je punomasno mlijeko koje sadrži monocaprin. Prisutnost monocaprina smanjuje aktivnost virusa, a mlijeko poboljšava proces ozdravljenja.

Med – za liječenje upale grla

Što se tiče ukusa, med je zasigurno jedan od najukusnijih tradicionalnih lijekova. Konzumiran zasebno ili pak pomiješan s limunom i čajem, znanstvene studije dokazale su kako med može biti učinkovit jednako kao i neki sirupi protiv kašlja.

Ocat – za liječenje opeklina od sunca

Jedini način da izbjegnete opasnost i bol od opeklina od sunca jeste u potpunosti prekriti kožu ili pak nanijeti deblji sloj kreme s visokim zaštitnim faktorom. Međutim, ako se ipak dogodi da izgorite na suncu, postoji nekoliko načina na koje možete umanjiti bol. Iznenađujuće, no u tome vam može pomoći ocat, koji bilo čisti ili u otopini, treba staviti u bocu s pumpicom te našpricati po dijelovima kože koja je bila izložena suncu. Kožu tijekom noći pokrijte čistom kuhinjskom krpom, što će dodatno pomoći pri učinku hlađenja, no jedino što vas može omesti jeste intenzivan kiseo miris ocata.

Ljepljiva traka – za liječenje bradavica

Vjerovali ili ne, ali i obična ljepljiva traka ima ‘iscjeliteljske moći’ pa tako u ovome slučaju liječe bradavice. Iako obično treba 28 dana da se bradavice potpuno povuku, istraživanje je pokazalo kako metoda s ljepljivom trakom rješava problem bradavica u 85 odsto slučajeva, a metoda krioterapije bradavice eliminiše u 60 odsto slučajeva.

Lak za nokte – za liječenje uboda insekata

Lak za nokte može poslužiti za formiranje zaštitnog sloja preko ubodnog područja. Smatra se kako prozirni lak za nokte smanjuje iritaciju, omogućujući tijelu da zacijeli ranu nesmetano i bez stalnog češkanja.

Izvor: Biljnilijek.info

You must be logged in to post a comment Login