Najbolje knjiga u 2014. po izboru Njujork tajmsa

Poznati američki list Njujork tajms sastavio je listu 10 najboljih knjiga 2014. godine na kojoj su se našli romani različitih tema o Drugom svetskom ratu, putovanju Margaret Mid u Novu Gvineju, biografija biografa Penelope Ficdžerald i knjiga o mirovnom sporazumu izmedju Izraela i Egipta.

Kada je riječ o fikciji, pet romana je ušlo u izbor Njujork tajmsovih urednika.

Roman “All the Light We Cannot See” Entonija Doera je priča o dva lika čiji se putevi ukrštaju tokom Drugog svetskog rata – siročići genijalci koje nacisti regrutuju i slijepe Francuskinje koja se pridružuju Pokretu otpora.

“Dept. of Speculation” Dženi Ofil je roman sačinjen od fragmenata, observacija, meditacija i različitih tačaka gledanja na brak koji se raspada.

“Euphoria” Lili King je roman o putovanju antropologa Margaret Mid do Nove Gvineje sa drugim suprugom i kako je tamo upoznala trećeg.

Roman “Family Life” Ahila Šarme je poluautobiografska priča o indijskim imigrantima u Kvinsu.

“Redeployment” Fila Kleja je, smatra uredništvo NYT, brilijantna kolekcija priča koju je napisao bivši marinac koji je služio u Iraku i koja pokazuje šta se dešava kada se mladi, teško naoružani Amerikanci sukobe sa stranom zemljom koju ne razumiju.

Kada je riječ o drugim žanrovima, na listi 10 najboljih naslova 2014. našali su se grafički memoari Roz Čast “Can’t we talk about something more pleasant?”.

Tu je i knjiga Eule Biš “On Immunity: An Inoculation” koja je opčinjavajuća mesavina memoara, naučnog novinarstva i književne kritike i priča o njenim iskustvima kao mlade majke i straha od vakcinacije djeteta.

“Penelope Fitzgerald: A Life” Hermione Li je priča o engleskoj književnici i biografu koju je napisala autorka biografija o Virdžiniji Vulf, VIli Karter i Idit Vorton.

“The Sixth Extinction: An Unnatural History” Elizabet Kolbert je izveštaj o nasilnom sudaru civilizacije i eko sistema naše planete.

Knjiga Lorensa Rajta” Thirteen Days in September: Carter, Begin, and Sadat at Camp David” je priča o 13 dana u Kamp Dejvidu 1978. kada su Anvar Sadat, Menahem Begin i Džimi Karter sklopili mirovni dogovor izmedju Izraela i Egipta koji je i danas jedno od najuticajnijih diplomatskih dostignuća kada je riječ o bliskoistočnom sukobu.

Izvor: Tanjug

You must be logged in to post a comment Login