Najavljeno, od 1. januara raste minimalna plata i u Republici Srpskoj

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da će od 1. januara iduće godine biti povećana najniža plata u Republici Srpskoj.

“Povećanje će stupiti na snagu 1. januara. Za sada ne mogu reći koliko će biti povećana minimalna plata u Srpskoj, koja sada iznosi 700 KM“, rekla je juče Mišićeva u pauzi sastanka predsjednika sindikalnih organizacija regije Birač.

Stav poslodavaca u RS je da bi formula za najnižu platu trebalo da bude određena pravilnikom , a ne odokativno.

„Već duži niz godina tražimo utvrđivanje pravilnika kojim bi se definisala formula za izračun najniže plate. Najniža plata se utvrđuje na bazi makroekonomskih indikatora i dovoljno je prepisati kako to rade uspješnije zemlje od nas. Odlaganje donošenja takvog pravilnika predstavlja opredjeljenje da najniža plata bude predmet populizma“, keže za BUKU Saša Aćić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Podsjetimo krajem januara ove godine, minimalmna plata u RS je povećana sa 650 na 700 KM.

Tada je Savez sindikata predlagao da iznos najniže plate, koju prima čak 70.000 radnika, bude 800 KM, a prijedlog Unija poslodavaca je bio 673 KM.

Koji su sada iznosi u igri, niko ne govori javno.

S druge strane u Federacijiji BiH je i zvanično rečeno da će naniža plata od 2024. godine biti 1.000 KM, a trenutno iznosi 596 KM.

Izjavio je to federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Takođe je naveo kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.

Opterećenja na rad, su u ovom trenutku, sa stopom od 41,5 posto najviša u Evropi.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je svima već odavno trebalo biti jasno da postojeći fiskalni okvir u Federaciji BIH ne omogućava više nova i masovnija zapošljavanja i da je hitno potrebno usvojiti fiskalne zakone, kako bi se omogućilo novo zapošljavanje kroz niže poreske obaveze prema državi, piše Buka.com.

You must be logged in to post a comment Login