Nadležni nakon 18 mjeseci čiste deponiju smeća u NP Drina

U avgustu 2018. godine javnost je informisana o problemu stvaranja ilegalane deponije otpada nedaleko od glavne plaže na jezeru Perućac.

Te godine na oko 400 metara od glavne plaže Oštrike, na jezeru Perućac nastala je ilegalna deponija smeća u jeku turističke sezone, objavljeno je na Portalu eSrebrenica.ba.

Potok koji se uliva u rijeku Drinu postao je odlagalište smeća u neposrednoj blizini glavne plaže gdje se odlaže velika količina plastične i limene ambalaže i drugog otpada.

Direktor Nacionalnog parka „Drina“ Radomir Pavlović naložio je uređenje ove lokacije svim službama i svim zaposlenima u nacionalnom parku da se u vrijeme fabruar-april, prije početka turističke sezone na jezeru Perućac, izvrši čišćenje divlje deponije kod plaže Oštrika, lokacija Đurđevski potok, a sve u zoni NP „Drina“ Srebrenica.

Prema ovom naređenju podrazumjeva se sakupljanje, iznošenje na asfaltni put, utovar i odvoženje čvrstog otpada na regularnu deponiju i saniranje terena, dovođenje u prirodno stanje vegetacije i travnatog sloja.

Kako je navedeno, pored radnika NP „Drina“ u akciju čišćenje potrebno je još uključiti i radnike Komunalnog preduzeća „Polet“ Srebrenica, Turističku organizaciju Srebrenica, stanovništvo koje ima kuće i vikendice u okolini, ljubitelje prirode i volontere po želji i prijatelje parka.

Vrijeme i datum održavanja akcije čišćenja divlje deponije usaglasiće sa učesnicima akcije o čemu će biti javnost informisana.

Ono što je zanimljivo jeste da su nadležni, ugostitielji i ljudi koji žive u ovom mjestu mišljenja da se deponija stvara zbog nedostatka kanti za smeće i da smeće voze oko 10 kilometara do Kragljivode odakle komunalno preduzeće odvozi smeće jer se smeće ne odvozi sa lokacija gdje se odlaže.

You must be logged in to post a comment Login