Nabujala rijeka Drina otežava radove na novom mostu

Pojačane padavine kiše i snijega proteklih dana izazvale su porast vodostaja rijeke Drine koja je na mjestu gdje se gradi novi most usporila radove i uništila konstrukciju za postavljanje nosećeg stuba i skelu.

Gradilište je obišla srbijanska podredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, zajedno sa firmom koja izvodi radove i predstavnicima opština Bratunac i Ljubovija.

“Procjenjuje se da je načinjena šteta na oko 300 do 400 hiljada evra. Uskoro ćemo formirati komisiju koja će da utvrdi tačan iznos štete i odgovornost za istu”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da odgovornost za ovu štetu nosi i ljudski faktor gdje je Hidroelektrana “Bajina Bašta” dva dana prije dogovrenog termina ispustila velike količine vode.

“U elektroprivredi postoji pravilo da hidroelektrane dužne da brinu o svemu što je nizvodno od brana, a u ovom slučaju to nije poštovano i voda je puštena dva dana ranije pa je protok bio 2.000 litara umjesto 300 litara u sekundi i došlo je do havarije, ali je sreća da nije bilo ljudskih žrtava”, istakla je Mihajlovićeva.

Prema riječima direktora gradilišta Branka Miljkovića radnici već pet puta pokušavaju da izgrade noseći stub gdje zbog porasta vodostaja moraju da obustave radove jer nema adekvatnog dogovora sa Hidrolektrnamom “Bajina Bašta” i betoniranje nosećeg stuba se odlaže, a sada je sve uništeno.

Podpredjsednica Vlade Srbije istakla je da će nakon inspekcije krivci namiriti štetu jer je ovo veoma skup projekat.

U februaru početak radova je kasnio 20 dana, a zbog novonastale situacije nije poznato koliko će se radovi produžiti i kada će biti okončani.

Foto: Miro Pejić

You must be logged in to post a comment Login