Na Sajmu poljoprivrede 65 izlagača

Deseti Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma “Dani maline” biće svečano otvoren danas u Bratuncu gdje je prijavljeno učešće 65 izlagača iz regiona, rekao je Srni predsjednik Organizacionog odbora Vjekoslav Stevanović.

On je istakao da ovu manifestaciju tradicionalno organizuje opština uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te međunarodnih organizacija “Ker internešenel” i Japanske agencije za međunarodni razvoj /JICA/.

Za izlagače su pripremljena 63 štanda u sportskoj hali površine oko 700 metara kvadratnih i uređen je i prostor ispred hale površine oko 1.000 metara kvadratnih koji tradicionalno koriste izlagači poljoprivrednih mašina.

“Ove godine su na tom prostoru postavljene nastrešnice za proizvođače maline i drugog voća, zatim povrća, meda i mliječnih proizvoda”, rekao je Stevanović.

On je najavio da će opština 24. juna organizovati večeru za izlagače i dodjelu zahvalnica, te da je tokom sajma predviđeno i izvlačenje robnih nagrada za posjetioce.

Predviđeno je više stručnih predavanja iz oblasti malinarstva, pčelarstva, mljekarstva i plasteničke proizvodnje.

U cilju razvoja malinarstva opština Bratunac, uz podršku JICA, provodi projekat “Obnavljanje i podizanje novih zasada maline i kupine”.

Opština je, osim toga, formirala vlastiti rasadnik na području mjesne zajednice Kravica iz kojeg će se od naredne jeseni obezbjeđivati sadnice maline za zainteresovane poljoprivredne proizvođače.

Podršku proizvodnji jagodičastog voća pruža i resorno ministarstvo Srpske koje će finansirati projekat izgradnje sistema za navodnjavanje na cijelom području opštine Bratunac.

Na području Bratunca je malinom zasađeno više od 300 hektara površina.

Prosječno godišnje se proizvede oko 3.000 tona ovog jagodičastog voća.

Za vrijeme održavanja dvodnevnog sajma, koji počinje danas u 11.00 časova, biće priređeno i nekoliko takmičenja, te nastup grupe “Garavi sokak” večerasu 20.30 časova na bratunačkom gradskom trgu.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login