Na području Srebrenice najveći problem klizišta i odroni

“Luka je 85 odsto pod klizištima. Moja kuća je u opasnosti kao i kuća mog komšije Sakira Mujića. Ispod njegove kuće pukao je put, a iznad kuće pojavila se pukotina. Uglavnom probile su vode koje nikad nisu bile, a put koji izlazi iz sela je za sada prohodan,” kazao je Zulanović ističući da, nažalost, nisu mogli kontaktirati Civilnu zaštitu opštine Srebrenica. Zulanović ističe da je Luka imala problema i sa snijegom koji iznosi 30 centimetara.

U srebreničkom selu Osatica kiša je prestala, ali su lokalni putevi oštećeni i ima malih oštećenja, potvrdio je Salko Nukić odbornik u Skupštini opštine Srebrenica i stanovnika Osatice za RGD studio Srebrenica.

“Još nemamo tačnih informacija o stanju na putevima, ali po posljednjim saznanjima na Ostrici put je neprohodan, ali su glavni putevi prohodni,” rekao je Nukić.

Abdulah Mešanovića iz Klotjevca kaže da se jezero Peručac nije izlilio i ne šteti stanovništvu.
“Malo je sletila zemlja prema Osatu, lokalni potoci su malo nabujali, ali sve je ovo normalno kakva je katastrofa u svijetu,” kaže Mešanović.

Eniz Osmanović iz Pećišta kaže da je klizište ugrozilo njegovu kuću.

“Klizište se pojavilo u blizini kuće, zemljište je jučer sletilo i vidio sam da se situacija pogoršava, zbog toga sinoć nisam smio prenoćiti u kući. Upoznao sam i Civilnu zaštitu rekli su da će doći, međutim još uvijek niko se nije pojavio,” kazao je Osmanović.

Ahmo Ademović iz Bulogovine kaže da je putna komunikacija uništena.

“Svašta je nešto na ovom kraju. Od Spasina Dola, onim starim putem prema Derventi, na jedno pet-šest mjesta ima da je puklo, sve snijelo na put, a na jedno dva mjesta ima put puko komplet. Tu mi je sin došao sa mašinom iz komunalnog i nije mogao proći,” kaže Ademović ističući da je i dio sela Bostahovine pod klizištem i da su štete ogromne te da stanovništvo ni za petnaest narednih dana neće moći izaći iz ovog sela.

Momir Marković iz Podravanja za naš radio kaže da su poplavljeni usjevi u ovom selu, ali da ljudi, objekti i stoka nisu ugroženi te da su u funkciji i putne komunikacije do Srebrenice i Milića.

“Hvala Bogu mi, objekti i stoka smo dobro, a uništeno je sve ono što smo usijali. Kanjon je bio u problemu i mi smo to sanirali tako da je sad sve uredu,” kazao je Marković.

Miroljub Cvijetinović iz naselja Žuti Most za RGD studio Srebrenica kaže da se voda povukla u svoje korito i da je danas puno bolja situacija za razliku od prethodnih dana.

“Voda se povukla u svoje korito, ali je ostavila dosta mulja ispred kuća. Voda je odnijela tri-četiri pomoćna objekta u mom naselju, ali na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava. Imam informaciju da je u naselju Plavi Most nekoliko kuća ugroženo, a da je voda podrušila i odnijela jednu kuću,” rekao je Cvijetinović.

RGD studio Srebrenica

You must be logged in to post a comment Login