Na jezeru Perućac uspješno završena “Pančićeva regata”

Na jezeru Perućac, tokom vikenda uspješno je organizovana i završena deveta po redu “Pančićeva regata”.

Prisustvo velikog broja Srebrenčana, kako onih koji danas žive u Srebrenici, te onih koji žive u Federaciji Bosne i Hercegovine, dijaspori, ali i gostiju iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, je potvrda da Turistička organizacija Srebrenica lijepo promoviše jedan od značajnih turističkih potencijala ovog grada.

Jezero Perućac je akumulaciono jezero, koje je udaljeno oko 30 kilometara od samog grada i nalazi se u kanjonu rijeke Drine. Nastalo je kao posljedica gradnje hidrocentrale na rijeci Drini.

Direktor Turističke organizacije Srebrenica Sead Jahić je rekao da su zadovoljni izuzetno velikom posjećenošću, kako brojem plovila tako i sa gostima.

Regata je startala sa lokaliteta Oštrike i kretala se uzvodno 10 km, uz kanjon rijeke Drine i nazad. Pored plovidbenog dijela regate, na plaži je organizovan i takmičarski dio, i to: nadmetanje u skokovima u jezero, brzom plivanju i natezanju konopca, uz simbolične nagrade za pobjednike.

Nakon regate svi učesnici regate su ručali tradicionalni “Suljin grah”.

Regata je organizovana sa ciljem promocije turističkih potencijala u ovom dijelu Srebrenice, posebno na prekrasnom jezeru Perućac, kanjonu rijeke Drine i velikom broja kulturno-istorijakog naslijeđa koje se nalazi na ovom području.

“Iz godine u godinu imamo sve veću posjećenost, tako da se nadamo da će slijedeće godine regata biti još posjećenija, te da ćemo dobiti značajniju i medijsku i finansijsku podršku, kako bi uspješno organizovali jubilarnu desetu po redu “Pančićevu regatu”, rekao je na direktor Jahić.

Izvor: Opština Srebrenica Foto: Huso Efendić

You must be logged in to post a comment Login