Na jezeru Perućac počela turistička sezona

Nakon kišnih dana i lošeg vremena, ljetnja turistička sezona počela je i na jezeru Perućac, nedaleko od Srebrenice.

Plaža Oštirka jedina je uređena lokacija na lijevoj strani jezera Perućac u Srebrenici koja svake godine nudi i nove sadržaje.

Uz plažu postoje i dva manja ugostiteljska objekta gdje se može popiti kafa, sok, a ponuda se obogaćuje.

Krčma u planini

„Od ove godine ponudili smo i pečenje za goste i mogu reći da postoji interesovanja. Ove godine sezona kasni ali proteklih dana veliki je broj ljudi na plaži, a Turistička organizacija Srebrenica već je počela i sa pripremom i uređenjem plaže tako da očekujemo da će sve biti spremno za naše i inostrane turiste“, kaže vlasnik jednog od dva ugostiteljska objekta Jasmin Beganović.

On kaže da tokom sezone plažu posjeti oko 30.000 ljudi, te da interesovanje raste i da je potrebno proširiti sadržaj i omogućiti bolju ponudu.

„Do sada sam uložio velika sredstva u ovaj objekat, čamce jer vjerujem da se ovdje turizam može razvijati. Imao sam podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koji su podržali projekat od 20.000 KM, uz 30 odsto mog učešća, da kupim dvije drvene kuće koje se nalaze na jezeru i ponudim deset kreveta“, ističe on i dodaje da je vlastitim sredstvima i podrškom prijatelja objekat započeo 2013. godine.

Prošle godine tokom sezone.

Drugi ugostiteljski objekat pored kafića nudi i vožnju brodom za više osoba, a danas je održano i polaganje ispita za upravljanje čamcem koje je uz podršku nadležnih iz Brčkog organizovala Opština Srebrenica, Odjeljenje za privredu i razvoj čime legalizuju dozvole i vožnja na jezeru.

Srebreničani koji žive u dijaspori, ali i širom zemlje i ove sozone na ovoj lokaciji grade i dograđuju vikendice jer je za veliki broj njih najbolji izbor za ljeto samo jezero Perućac.

Foto: Srebrenica Photo/Ibro Begić

You must be logged in to post a comment Login