Muzički festival “Silvertown Shine!”

“Silvertown Shine!” je reintegracijski, muzički i omladinski festival pokrenut 2003. godine u sklopu manifestacije Dani Srebrenice, koji je organizovala mreža omladinskih organizacija i klubova u BiH okupljenih u Partnerski Omladinski Program/POP. Festival predstavlja najveću, omladinsku, kulturnu manifestaciju u istočnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koja okuplja najpoznatije muzičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore, mlade ljude iz regiona koji učestvuju u kreativnim radionicama organizovanim u dnevnom programu festivala i 2000-2500 omladinaca koji su dio izložbenih, filmskih, pozorišnih, muzičkih, volonterskih i humanitarnih aktivnosti festivala.

Cilj festivala je da poveže mlade Srebrenice sa kreativnim ljudima iz regiona i bivših jugoslovenskih republika, otvore novi putevi saradnje, a omladini u Srebrenici ponudi seriju inspirativnih i pozitivnih aktivnosti i vrati nadu u svjetliju budućnost, nakon što smo godinama prekriveni prašinom prošlosti i izloženi konstantnim političkim i medijskim pritiscima i osvrtima na tragičnu prošlost, pri čemu je zaboravljeno da mladi koji žive u Srebrenici imaju pravo na sadašnjost i budućnost.

Do sada su na muzičkom festivalu “Silvertown Shine!” učestvovali velikani ex-Yu scene poput: Električnog orgazma, Divljih Jagoda, Dubioze kolektiv, Letu štuke, Block Out, Hladno pivo, KUD Idijoti, Ateist rap, Bjesovi, Darko Rundek, Zabranjeno Pušenje, te mnogi drugi, a takođe, festival je od samog početka bio podrška demo bendovima, lokalnim i iz regiona, kroz program Silver-Demo fest.

Pored muzičkog, festival nudi i niz različitih programskih (umjetničkih i edukativnih) sadržaja za mlade.

Bitno je istaći da je festival 2011. godine bio pod UNESCO pokroviteljstvom, što je ogroman uspjeh i značaj ne samo za festival, omladinu, nego i naš grad. Takođe, festival je registrovan u UN-ov globalni kalendar dešavanja povodom Međunarodnog dana mladih, kao jedini svjetski registrovan događaj iz BiH, te je proglašen od strane dva donatora (SHL i CPCD) kao najbolji omladinski i aktivistički projekat u 2011.godine.

Duh ovog festivala treba da živi!

Omladinski savjet Srebrenice

Tel.+38756441011

E-mail: ossrebrenice@gmail.com

Video “Silvertown Shine! 2013”
You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply