Muzej će dobiti osaćansku sobu i maketu kuće

Narodna biblioteka Srebrenica i Muzejska zbirka ove institucije od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dobilo je podršku za projekat “Formiranje i opremanje osaćanske sobe i izrada makete kuće osaćanke” koji je podržala i Opština Srebrenica.

Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica ima značajnu ulogu u razvoju turizma u opštini Srebrenica i u očuvanju kulturno-istorijskog nasljeđa.

“Muzejskoj zbirci trenutno nedostaje model osaćanske sobe koje je ova ustanova prije rata posjedovala, kao i maketa kuće “osaćanke” koje bi zajedno upotpunjavale i obogaćivale sadržaj i postavke Muzejske zbirke. Nalazimo za potrebno da očuvamo i zaštitimo sve ovo što do sada imamo i da se potrudimo da obogatimo sadržaj. U tom slučaju kompletan program Narodne biblioteke bi dobio na kvalitetu i još boljoj posjećenosti ukoliko bi imali obnovljen i opremljen model osaćanske sobe i maketu kuće “osaćanke”. Time bi ponuda Muzejske zbirke Narodne biblioteke Srebrenica bila daleko veća i kvalitetnija i zadovoljila bi znatiželju mnogih Srebreničana, kao i turista iz okruženja i cijelog svijeta”, rekao Vladan Milovanović, direktor Narodne bibliteke Srebrenica.

Milovanović ističe da su objekti koje su gradili Osaćanski neimari bili od drveta i da je drvo porozan materijal sklon bržem propadanju, na terenu jedva da postoje sačuvani ovakvi objekti. Upravo iz tog razloga ne postoji mogućnost da se turistima, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i ostalim zainteresovanim, detaljnije i slikovitije približi fenomen osaćanskog graditeljstva.

Ovim projektom želi se prikazati osaćanska kultura graditeljstva posebno izgled unutrašnjosti i spoljašnosti ove kuće čime se prikazuje i način življenja u tom periodu.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržalo je ovaj projekat za koji je i Opština Srebrenica dala podršku kroz pismo podrške za sufinansiranje tako da ćemo zajedničkim sredstvima za početak napraviti maketu “osaćanke” koja je adekvatna za prostorije Muzejske zbirke, a kao preduslov za nastavak projekata na očuvanju kulturno-istorijskog nasljeđa opštine Srebrenica. Sličan projekat je kandidovan i kod Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, gdje očekujemo rezultate, a čijom bi eventualnom implementacijom upotpunili i nadogradili pomenuti projekat kroz nabavku nošnji kao i u još bogatijem opremanju ove kuće”, istakao je Milovanović.

You must be logged in to post a comment Login