MUP: Prilikom godišnjih odmora zaštitie svoju imovinu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izdalo je saopštenje povodom godišnjih odmora.

S obzirom da je u toku sezona godišnjih odmora, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske savjetuje građanima da prije odlaska na putovanja više puta provjere da li su svi prozori na njihovom domu zatvoreni, a vrata zaključana, te da  preduzmu druge mjere zaštitei na adekvatan način obezbjede svoju imovinu, kako bi umanjili mogućnost otuđenja i oštećenja njihove imovine i drugih dragocjenosti.

Građanima se savjetuje da prilikom napuštanja svog doma na duže vrijeme, isti povjere na čuvanje komšijama ili rodbini, te im daju ključ od ulaznih vrata i zamole ih da tokom noći pale svjetlo i češće obilazenjihov dom. Na taj način se stvara utisak da u stanu ili kući neko boravi.

S obzirom da provalnici često provjeravaju da li nekog ima u kući tako što zvone, prije odlaska isključite zvono. Na taj način neće biti sigurni da li ste odsutni ili niste čuli zvono.

Nije preporučljivo spuštati roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci i to prate, i ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Iako je danas popularno na društvenim mrežama objavljivati odlazak na putovanja, savjetujemo građanima da to ne čine, pogotovo ukoliko žive sami ili putuju sa svim ukućanima.

Takođe, građanima se savjetuje da, ukoliko izlaze na kratko iz stana, uvijek zaključavaju ulazna vrata, te da ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminogena lica vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit i druge vrijedne predmete.

Apelujemo na građane da ukoliko znaju da su im komšije odsutne, a u njihovom domu čuju iznenadnu buku ili primijete zdražavanje nepoznatih lica, pozovu policiju na besplatan broj telefona “122” i na taj način spriječe nastupanje štetnih posljedica po njihovu imovinu, ali i po sopstvenu.

You must be logged in to post a comment Login