Muči vas nadutost? Ovi znakovi upozoravaju da se radi o ozbiljnom zdrastvenom problemu

Veliki broj ljudi svakodnevno pati od nadutosti trbuha, a tri najčešća uzroka su sindrom iritabilnog crijeva, refluks kiseline i zatvor.

Nadutost možete pripisati konzumiranju određene hrane i pića kao što su gazirana pića, brokula, grah ili previše voća i povrća. Iako je ovo čest uzrok nadutosti, postoje trenuci kada vaša nadutost može signalizirati nešto ozbiljnije.

Gubitak težine

Gubitak težine uz stalnu nadustost može biti ozbiljan zdravstveni problem. Stoga se savjetuje odlazak ljekaru kako bi tačno otkrio koji procesi se odvijaju u vašem organizmu. Gubitak težine mogu uzrokovati tumori koji pritišću crijeva, zbog čega se osjećate siti već nakon male količine hrane.

Promjene u pražnjenju crijeva

Neuobičajene promjene prilikom odlaska u tolaet poput kontinuiranog proljeva, češćih odlazaka ili krvi u stolici, mogu značiti da imate nešto što zahtijeva odlazak ljekaru.

Nadutost s čestim bolovima u trbuhu i trčanje često mogu biti znak upalnih bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis, a oboje uzrokuju upalu probavnog trakta. Također može biti znak da možda imate rak na nekim od područja kao što su dojke, gušterača, debelo crijevo ili želudac.

Umor

Stalni umor u kombinaciji s nadutošću može se pripisati mnogim stvarima, ali ne smije se zanemariti. Ako imate celijakiju, jedenje hrane koja sadrži gluten može izazvati proljev, bolove u trbuhu i umor.


Promjene apetita

Ako osjećate sitost nakon manjih obroka ili primijetite da gubite apetit, obratite se ljekaru. Česte probavne smetnje za koje se ne čini da su povezane s hranom ili drugim očitim uzrocima mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg. Mogući uzroci uključuju čir na želucu, rak ili zatajenje jetre.

Kontinuirana nadutost

Napuhan trbuh i punoća u želucu simptomi su prekomjerne količine plinova. Najčešće namirnice koje uzrokuju te probleme su pšenica, gluten ili mliječni proizvodi. Celijakija je uobičajeno probavno stanje u kojem crijeva ne mogu apsorbirati gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, prenosi Oslobođenje.

You must be logged in to post a comment Login