Može li radar snimiti više vozila u jednom trenutku, šta vi mislite?!

Vozači se često pitaju može li kamera za nadzor brzine u saobraćaju u isto vrijeme snimiti više vozila koja se kreću brzinom višom od dopuštene? Stručnjaci kažu kako radar može snimiti više vozila odjednom.

Na cestama s više trakova kamera za brzinu može mjeriti brzinu nekoliko vozila.

To nije problem za moderne sisteme za mjerenje brzine. Tehnologije kao što su indukcijske petlje, radar ili lasersko mjerenje koriste se za mjerenje brzine vozila u više saobraćajnih traka. Indukcijske petlje koriste se i na semaforima.

Većina kamera za kontrolu brzine može nadzirati nekoliko traka, ali obično mjere i snimaju samo jedno vozilo u određenom trenutku. Paralelna vožnja istom prevelikom brzinom, iako rijetko, može uhvatiti oba vozača. Isto vrijedi i ako spori automobil vozi pored brzog na nivou kamere.

Ako se na fotografiji radara vide dva vozila, često se ne može tačno utvrditi koji je automobil išao prebrzo. U takvim slučajevima mora se dokumentovati cjelokupno mjerno područje.

S druge strane, kamera za mjerenje brzine zahtjeva vrlo malo vremena za obradu podataka, prenosi “FenixMagazin”. U većini slučajeva moguće je da će se radar ponovo aktivirati odmah nakon obrade podataka, prenose Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login