Motivacija da se opredijeli za medicinu došla je iz porodice

Isidora Pavlović ima 23 godine i završava petu godinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, a razlog i motiv da se bavi najhumanijim zanimanjem došla je upravo iz porodice u kojoj je nekoliko generacija bliže i dalje familije u medicinskim strukama.

Veliki broj članova njene porodice sa majčine i očeve strane bavi se medicinom, što je bilo i za očekivati da će ljubav prema ovoj nauci osvojiti njeno srce i dušu.

„Nakon završetka gimnazije već je bilo jasnu da ću izabrati medicinu i nisam pogriješila. Ovo je odlična nauka, ujedno teška i naporna jer dugo traje, ali sa dobrom organizacijom, predanim radom sve se može postići i uskladiti. Posebno me ohrabruju i to da su kolege na grupi ujedno i prijatelji, ljudi sa posebnom energijom i humanošću, a svakako bez dobrog humora i šale ne bi mogli da rješavamo probleme i polažemo ispite i ujedno da nam svima, na neki način, bude lakše“, kaže Isidora.

Radomir, Isidorin otac je ljekar o kome smo ranije pisali. Mama Olivera je farmaceut, tetka Milada neuropsihijatar u Ljubljani, stričevi Nebojša i Uglješa medicinski radnici u Srebrenici, rođak Goran, o kome smo takođe ranije pisali, završava medicinu i, zahvaljujući pisanju o njemu, pozvan je da po završetka studija počne da radi u Bolnici Zvornik.

Isidora nakon redovnih studija ima ambicije da ode i na specijalizaciju, a kako kaže najvažnije da nakon završetak studija dobije posao i svoje stečeno znanje koristit i pomaže ljudima.

„Kao i svaki mladi ljekar imama želje da nakon redovnih studija i zaposlenja upišem i specijalizaciju. Ono o čemu razmišljam i što bi moglo biti zanimljivo je neurologija, psihijatrija, gastroenterologije, fizijatrije, dermatovenerologije“, kaže Isidora.

Pošto je vezana za Bosnu, roditelji su joj rođeni tu, i Srbiju, gdje živi i studira, želi da ostane na ovim prostorima i nema namjeru da ode u inostranstvo jer joj više odgovara mentalitet ovog naroda.

Sa svojim naučnim radom pod nazivom “Neinvazivna procjena portne hipertenzije pomoću ultrazvučne elastografije” na pacijentima koji imaju cirozu jetre predstavila se nedavno na Kongresu biomedicinskih nauka na Kopaoniku i naredne godine planira da napiše još jedan naučni rad koji priprema, a voljela bi da proradi Banja Guber i da se naučno bavi i tom temom u budućnosti koja je važna za razvoj banjskoj lječilišta i turizma.

Isidora kaže da pored toga što je odrasla u porodici kojoj je medicina i način života, smatra da su to nabolje i najplemenitije profesije koje rade sa ljudima.

“Ljekar je priznat i human posao, takođe volim ljude, da se družim da pričam sa njima, a u medicini ću imati stalni kontakt sa ljudima. Svakodnevno ima zanimljivih situacija na klinici, nikad nije dosadno i svaki slučaj je jedna zagonetka koju treba riješiti što mi medicinu takođe čini privlačnom”, kaže ona.

Do sada je sve daje u roku i po završetku studija željela bi da se usavršava i svoje znanje stavi na raspolaganje ljudima.

You must be logged in to post a comment Login