Mnogi preskaču doručak, a lekari kažu da je to jako štetno za zdravlje

Brz životni tempo promenio je mnoge stvari pa tako ljudi često nemaju vremena da doručkuju. Koliko je zapravo loše preskočiti doručak?

Nekoliko lekara dalo je svoje mišljenje o važnosti doručka. U nekim slučajevima, zapravo je sasvim uredu odreći se jela odmah ujutro. Kardiolog Stefan Sinatra navodi da je važno ujutro pokrenuti metabolizam, ali je važnije šta jedete nego kada jedete. Vaš cilj ujutro treba da bude izbor hranjivih namirnica koje će vam pomoći da se osećate sito i zadovoljno, tako da ne ogladnite pre ručka.

– Kada se konzumira hrana s nižim glikemijskim indeksom, vaš insulin je automatski u boljoj kontroli, a telo apsorbuje hranjive materije tokom dužeg perioda – objašnjava kardiolog.

Ipak, prema tvrdnjama nutricioniste Džejn Vilijams, preskakanje doručka bi moglo izazvati želju za nezdravim obrocima. “Preskakanje obroka uzrokuje pad šećera u krvi i stoga vam izaziva želju za nezdravom hranom, što u 90 posto slučajeva dovodi do prekomerne konzumacije šećera. To dalje utiče na nivo insulina i može dovesti do gojenja i drugih zdravstvenih problema”, upozorava ona.

Dodaje da je važno pojesti nešto​ dva do tri sata od ustajanja. To pokreće probavni sistem i signalizira metabolizmu da počne da radi, pišu Novosti.

You must be logged in to post a comment Login