Mladi Srebrenice zabrinuti za svoju budućnost u ovom gradu

U Srebrenici je nezaposleno 1800 građana od čega je oko 600 mladih. Svi su oni na evidenciji Biroa za zapošljavanje, a pojedini građani u ovoj službi se nalaze već decenijama. Mladi iz Srebrenice ističu da u ovom gradu ne vide svoju budućnost. Kažu da je ekonomska situacija iz dana u dan sve lošija i da posao dobijaju samo politički podobni građani.

Aleksandra Jovanović iz Srebrenice je prošle godine završila srednju medicinsku školu. Kaže da je svjesna činjenice da na Birou za zapošljavanje u ovom gradu ima na desetine njenih kolega koji posao čekaju više od 10 godina. Smatra da posao u struci u Srebrenici nikada neće moći da pronađe.

“Smatram da u ovoj državi, barem što se tiče moje struke, posao neću pronaći u narednih deset godina, a i za deset godina vjerovatno će mi biti potrebna određena sredstva da mogu da platim svoj posao da bih ga dobila. Zbog toga, iskreno, svoju budućnost ne vidim u ovom gradu, a ni u ovoj državi,” kaže Aleksandra.

Za svoju budućnost u ovom gradu su zabrinuti i Ademir Muharemović i Nemanja Zekić. Kroz rad u nevladinom sektoru pokušavaju promijeniti trenutnu situaciju u Srebrenici, ali kako kažu, korupcija koja je prisutna u cijeloj zemlji iz dana u dan uzima sve više maha.

“Student sam Pravnog fakulteta u Srebrenici i nadao sam se da će ovaj grad „stati na svoje noge“ i da će se situacija promijeniti na bolje. Međuti, ja ovdje više ne vidim svoju budućnost. Ipak, volio bih da ostanem, jer je ovo ipak moj rodni kraj, ali s obzirom da nam se ovdje sve zatvara, mislim da u Srebrenici više nema perspektive za mlade,” kaže Ademir.

Sličnog mišljenja je i Nemanja Zekić, koji radom sa mladima u Omladinskom savjetu nastoji obezbijediti nešto bolje uslove života omladincima u Srebrenici.

“Ovdje je nekako zbog manjka ljudi, loše ekonomije, velike korupcije jako teško doći do posla, malo ima aktivnosti za mlade. Dovoljan je podatak da mi u Srebrenici nemamo sportsku dvoranu. Pitanje je onda kako mladi da adekvatno provode svoje slobodno vrijeme, kako da se bave sportom,” ističe Nemanja Zekić.

Opština Srebrenica je jedna od 14 nerazvijenih opština u Republici Srpskoj. Godišnji budžet od 7 185 343 KM nije dovoljan za bilo kakve kapitalne investicije. Potrošačkog je karaktera i najvećim dijelom je planiran za plate budžetskih korisnika. Nova radna mjesta mogu se očekivati samo po osnovu donacija. Na optimizam nismo naišli ni kod nad načelnika ove opštine.

“Mi možemo da preživljavamo u ovom teškom periodu koji je prisutan u cijeloj Bosni i Hercegovini. Činjenica je da građani Srebrenice teško žive, ali teško žive i uposlenici opštinske administracije. To je važno da građani znaju, da ne misli neko da ovdje u Opštini cvjetaju ruže. Mi ćemo učiniti sve da olakšamo trenutnu situaciju. kako bi se ovdje bolje živjelo, ali nisu ni sve stvari do nas,” ističe Ćamil Duraković načelnik opštine Srebrenica.

Mladi iz Srebrenice ipak poručuju da bi željeli ostati u gradu u kojem su rođeni. Ali, kažu, od sjećanja se ne živi.

“Lijepo je proći mjestom, proći brdima gdje si odrastao, i gdje ti se uvijek može vratiti u film neko sjećanje iz djetinjstva, tako da je to ono mi pruža Srebrenica i što sigurno ne bih mogao naći na drugom mjestu. Lijepo je živjeti od svojih sjećanja, ali se od sjećanja ne živi,” poručuje Muhamed Avdić, mladić koji se prije nekoliko godina, nakon ratnih dejstava, vratio u Srebrenicu

Da nije sve tako crno pokazuju i nedavne najave da će u Srebrenici uskoro početi da radi pogon za proizvodnju čipsa, a Srebreničani s nestrpljenjem iščekuju najavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i lokalnih vlasti da će u ovoj opštini biti otvoreno 20 novih radnih mjesta u auto-industriji. Tokom juna će biti održana investiciono-razvojna konferencija u Srebrenici na koju će biti pozvani svi međunarodni donatori i privredni subjekti koji žele ulagati u Srebrenicu, što bi moglo rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, poručuju iz Opštine Srebrenica.

Prijatelji Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login