Mladi Srebreničani članovi Škole gusala

Mladi Srebreničani, među njima jedna djevojka, već tri godine pohađaju Školu gusala koju vodi srednjoškolac, učesnik nekoliko takmičenja u guslanju sa desetogodišnjim iskustvom.

Sviranje i pjevanje uz gusle postaje sve rjeđe i u krajevim gdje postoji bogata guslarska tradiciija, danas je svega nekoliko aktivnih škola gusala, a ljepotu guslanja sačuvali su naši djedovi.

Gusle su instrument koji se izrađuje ručno, sa jednom žicom koja se pravi od dlake konjskog repa i javorovog drveta. Ovaj instrument koriste mnoge balkanske kulture i narodi i smatra se da su gusle pomogle u očuvanju istorijskih i mitskih ličnosti kao i događaja. Gusle se upotrebljavaju kod Hrvata, Bošnjaka, Albanaca, Srba i drugih naroda, od Slovenije pa do Kosova.

Školu gusala u Srebrenici pokrenuo je Dušan Pejić na inicijativu sveštenka Aleksandar Mlađenovića. Dušan je momak koji uskoro završva srednju škola i do sada je nastupao na svim kulturnim dešavanjima u našem gradu, okolini ali i na takmičenjima mladih guslara koja su se održavale u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Takođe, Dušan je osvajao brojne medalje na takmičenjima i guslanjem se bavi punih deset godina a sve je krenula iz ljubavi prema istoriji, guslarskim pjesmama i epskoj književnosti.

dušan pejić guslar iz srebrenice

“Sklopio sam brojna prijateljstva sa ljudima u okruženju tako da često nastupam i u okolnim državama”, kaže Dušan.

Škola gusala u Srebrenici osnovana je u januaru 2012. godine i trenutno broji deset članova.

“Guslar Petar Ostojić iz Malog Zvornika i ja, počeli smo da podučavamo polaznike. On mi je na početku pomogao jer ja ne poznajem metodiku rada da bih ja kasnije samostalno preuzeo školu”, rekao je Dušan.

mladi guslari iz srebrenice 01

Sviranje ovog instrumenta veoma malo je zastupljeno kod mladih. Srebrenička Škola gusala, pored momaka, ima i jednu djevojku.

“U Školi gusala sam oko godinu i po dana. Takođe sam u crkvenom horu i privuklo me je guslanje i do sada sam učestvovala na mnogim manifestacijama”, rekla je Bojana Vujadinović, jedina djevojka u ovoj školi.

Polaznici ove škole nastupili su na nekoliko takmičenja gdje su zabilježili značajne rezultate.

“Guslam više od pola godine. Ljubav prema guslama vuče od mojih predaka koji su svirali ali i pravili gusle”, kazao je Dragomir Maksimović iz Škole gusala.

Prema izvorima, gusle dolaze iz Azije i prisutne su u mnogim kulturama, modifikovane ili slične ovim koje se upotrebljavaju kod nas.

Kao i za mnoge narode, gusle predstavljaju značajan nacionalni instrument i imaju veoma jaku simboliku.

“Gusle su kulturna vertikala srpskog naroda. Kako jedan stih kaže: “Manastir i krivo gudalo to je srpsku vjeru sačuvalo.” One su, upravo bile jedina kultura kroz vijekove, kada nije bilo ni knjige, ni televizije. Narod je tako razvijao i književnost, jedina muzika su bile gusle”, rekao je Dušan.

Autor: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login