Mladi muzičari iz Srebrenice i ove godine volontiraju u Hrvatskoj

Od 1995. godine krenuo je Ljetnji muzički kamp u Hrvatskog koji je pokrenuo profesor i muzičar Nigel Osborne a sve u cilju pomoći djeci koja su tokom rata bila žrtve traume, djeci sa posebnim potrebama i od ove godine, djeci iz poplavljenih područja.

Kamp se održavao na nekoliko lokacije Pula, Rovinj i Brioni. Ove godine kamp će trajati tri sedmice i održaće se u Puli i Rovinju.

Od 2009. godine učešće na ovom kampu uzeli su i mladi muzičari iz Srebrenice koji od tada svake godine odlaze, zajedno sa studentima Muzičke akademije Edinburga, da volontiraju na Ljetnjem kampu.

Ove godine na kampu će učestvovati djeca sa posebnim potrebama iz Mostara, Srebrenice i Pule kao i djeca iz područja zahvaćenih poplavama iz Srebrenice i Šekovića.

Do sada su mnoge javne ličnosti podržale ovaj projekt. Među njima su: Rade Šerbedžija, Lenka Udovički, Borislav Vujčić, Damir Urban, Nebojša Glogovac, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Goran Farkaš, Dario Marušić i mnogi drugi.

“Ovo mi je peta godina kako volontiram za Balkan Summer Music Camp, od prošle godine postao sam jedan od organizatora kampa. Rad sa djecom je nešto posebno što me ispunjava, daje mi snagu, sreću. Naša muzička terapijija pokazala se jako uspješna, osobe koje imaju cerebralnu paralizu rekli su nam da im je više pomogla naša terapija, nego terapija fiziotarapeuta. Plan za ovu godinu je da povedemo 14 mladih iz Srebrenice koji će volontirati na Balkan Music Campu. Ukoliko prikupimo dovoljno sredstava planirali smo da tri sedmice u julu provedemo u radu sa djecom. Radićemo sa djecom koja su bila žrtve poplava kao i sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju,” rekao je za naš Portal Denis Sekulić jedan od prvih učesnika iz Srebrenice na ovom kampu.

Nekoliko godina unazad finansijsku podršku mladim iz Srebrenice dali su: Opera Circus iz Engleske, Opština Srebrenica, Doraja Eberle (Seljaci pomažu seljake) Bauern helfen Bauern iz Austrija.

“U samoj Srebrenici malo se zna za naše aktivnosti. Mi smo, nekom će to možda zvučati neskromno, ipak svojevrsni ambasadori, prije svega Srebrenice, pa i Bosne i Hercegovine,” istakao je Sekulić.

You must be logged in to post a comment Login